Elazığ yöresine ait halk oyunları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Elazığ yöresine ait halk oyunları nelerdir?
  2. Elazığ düğünlerinde ne oynanır?
  3. Trakya oyunları nelerdir?
  4. Tunceli yöresi halk oyunları nelerdir?
  5. Trakya Bölgesi'nde hangi halk oyunları oynanır?
  6. Karaçor oyunu nasıl oynanır?

Elazığ yöresine ait halk oyunları nelerdir?

Bütün dünyada mumlu dans olarak ülkemizde de Çayda çıra olarak bilinen oyun, Elazığ'ın başta gelen oyunudur, Diğer oyunların isimleri sırasıyla halay, avreş, üç ayak, ağır halay (ağırlama), temürağa, keçike, bıçak, kalkan kılıç, çepik; sadece kadınların oynadığı gelin oyunu, şeve, kırma.Türkülü olarak oynanan ...

Elazığ düğünlerinde ne oynanır?

Tüm dünyada “Mumlu Dans” olarak bilinen Çayda Çıra Elazığ'ın başta gelen orijinal bir oyunudur . Bu oyun düğünlerde kına gecelerinde ve belli başlı eğlencelerde mutlaka oynanır. ... Bu nazik davetle kişi hem onure edilmiş olur, hem de oyunu bilmiyorsa öğrenmesine vesile olunur.

Trakya oyunları nelerdir?

Trakya oyunlarını Hora, Karşılama ve Sallama (Salma) olarak üç esas çeşitte dikkate almak mümkündür: 1. Horalar: Bunlar, el ele veya kol kola tutuşularak diziyle yürütülen oyunlardır. Kabadayı, Beylerbeyi, Kara Yusuf gibi oyunlar hala bilinenlerin en tipikleri görünmektedirler.

Tunceli yöresi halk oyunları nelerdir?

Tunceli ve ilçelerinde oynanan başlıca halk oyunları şunlardır: Üçayak oyunu, cezayir, cirit, nare, ağır hava, lorke, karaçor oyunu, yol havası, körkes varvarı, halay, düğüne toplama (varvara slemanı), tanzara, gelin ağlatma, hançer, baskan (kız oyunu), gövent, Pülümür halayı, kol oyunu, deliley (üç ayak), barasor, bir ...

Trakya Bölgesi'nde hangi halk oyunları oynanır?

Trakya bölgesinde el ele, kol kola, omuz omuza toplu olarak oynanan oyunlara “Hora” denmektedir. Bölgede erkeklere “kabadayı” denmektedir. Özellikle Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve çevresinde oynanan Halk Oyunlarının başlıcalarındandır. Daha çok bir erkek oyunu olan horaya çift davul, zurna eşlik eder.

Karaçor oyunu nasıl oynanır?

Oyunun en önemli figürü parmak uçlarıyla oynanmasıdır. Bir süre oynandıktan sonra topuklar yerden kalkar, dizler çekilerek oyuna devam edilir. Daha sonra oyuncular gruplar halinde köşelere dağılarak güzel bir figür ortaya çıkarırlar. Oyunun sonrasına doğru oyunun zezeke kısmı oynanır.