Ayrımcılık türleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Ayrımcılık türleri nelerdir?
  2. Ayrımcılık kavramları nelerdir?
  3. Ayrımcılık yapmama ilkesi nedir?
  4. Ayrımcılık nedir sosyoloji?
  5. Ayrımcılık kavramı hangi alanlarda gerçekleşir?
  6. Ayrımcılık alanları nelerdir?
  7. Ayrımcılık nedir ne değildir?
  8. Ayrımcılık temelleri nedir?
  9. Çok yönlü ayrımcılık nedir?
  10. Durumsal ayrımcılık nedir?
  11. Ayrımcılık Nedir sosyal psikoloji?
  12. Ayrımcılık sorunu nedir?
  13. Ayrımcılık tazminatı nedir?
  14. Ayrımcılık suç mu?
  15. Ayrımcılık nedir hukuk?
  16. Kademeli ayrımcılık nedir?
  17. Kesişimsel ayrımcılık nedir?
  18. Ayrımcılık Nedir sosyal hizmet?
  19. Ayrımcılık davranışsal mıdır?

Ayrımcılık türleri nelerdir?

Ayrımcılık temelde; 'cinsiyet ayrımcılığı ve ücret ayrımcılığı' ekseninde yoğunlaşmış olsa da yargı kararlarına yansıyan örneklere bakıldığında 'ırk ayrımcılığı, dil ayrımcılığı, din ayrımcılığı, engelli birey ayrımcılığı, köken ayrımcılığı' gibi ayrımcılık çeşitleri de mevcuttur.

Ayrımcılık kavramları nelerdir?

Ayrımcılık, geçerli bir neden olmaksızın, fiili veya kendilerine atfedilen özellikleri nedeniyle insanların eşit muamele görmedikleri haksız bir durumdur.

Ayrımcılık yapmama ilkesi nedir?

Eşit davranma ilkesi, eşitlik ilkesinin iş hukuku alanında ortaya çıkan şeklidir. 4857 sayılı Kanunun 5. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında ifade edilen , “iş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.

Ayrımcılık nedir sosyoloji?

Barker‟ a göre ayrımcılık, sahip oldukları ırk, toplumsal cinsiyet vb. özelliklerinden dolayı bireylere karşı geliştirilen önyargılı ve olumsuz davranışlardır (1995: 85).

Ayrımcılık kavramı hangi alanlarda gerçekleşir?

Ayrımcılık; politika, yasa veya muamele bakımından haksız bir ayrım nedeniyle, kişinin insan haklarından ve diğer yasal haklarından, başkalarıyla eşit bir biçimde faydalanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Uluslararası Af Örgütü'nün çalışmaları, ayrımcılık yapmama ilkesini esas alır.

Ayrımcılık alanları nelerdir?

Ayrımcılık bir siyasî, dinî tercihi benimseyenlere (dinî ayrımcılık) ya da bir ırka, cinsel yönelime, cinsiyete, yaşa karşı olabilir (bkz: ırkçılık; homofobi; bifobi; cinsiyet ayrımcılığı; transfobi; yaşçılık).

Ayrımcılık nedir ne değildir?

Doğrudan ayrımcılık, kanunda yer alan dil, ırk, renk, cinsiyet, etnik köken, siyasal düşünce, din, felsefi inanç gibi nedenlerden birine dayanılarak, bir kişi ya da kişi grubuna, aynı ya da benzer konumda olduğu diğer kişilere göre keyfi olarak eşit davranmamak ya da onları mağdur etmek anlamına gelmektedir.

Ayrımcılık temelleri nedir?

Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş ayrımcılık temelleri olarak sıralanmıştır.

Çok yönlü ayrımcılık nedir?

Bir kişi farklı alanlarda farklı temelde ayrımcılığa uğrayabi- leceği gibi, tek bir olayda birden fazla temelde ayrımcılığa da maruz kalabilir. Bu durumda çoklu ayrımcılık söz konusu- dur. Eşcinsel ve göçmen kadın ve engelli olan bireyler çoklu ayrımcılığa maruz kalan gruplara örnek gösterilebilir.

Durumsal ayrımcılık nedir?

Direct (pure) discrimination[1]): Bir kişiye cinsiyeti ya da kişinin değiştiremeyeceği başka özelliğinden (örneğin, yaşı, fiziksel nitelikleri, ırkı gibi) dolayı açıkça yasalarda, politikalarda ya da uygulamalarda ayrımcılık yapmak olarak tanımlanmaktadır.

Ayrımcılık Nedir sosyal psikoloji?

Ayrımcılık ise, zihinsel bir olgu olan tutumdan farklı olarak gözlemlenebilir davranışlar düzeyinde tanımlanır. Bir insana ya da insan grubuna, belli bir özelliği nedeniyle eşitsiz/farklı muamele yapılması ayrımcılıktır.

Ayrımcılık sorunu nedir?

Gerçek veya tüzel bir kişi ya da topluluğun, hak ve özgür- lüklerden aynı veya benzer konumdakilere kıyasla eşit şe- kilde yararlanmasını engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamele ile doğrudan ayrımcılık ortaya çıkmaktadır.

Ayrımcılık tazminatı nedir?

Ayrımcılık tazminatı, işverenin eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda işçiye dört aya kadar ücreti tutarında verilebilecek olan tazminattır. İşçi ayrımcılık tazminatından başka yoksun kaldığı diğer haklarını da talep edebilir. Bunlara sosyal yardımlar, ikramiye ve seyyanen uygulanan zamlar örnek gösterilebilir.

Ayrımcılık suç mu?

TCK'nın 122. maddesinde, “Ayrımcılıksuçu; “(1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle, ... Bu suç sadece kasıtla işlenebilen bir suçtur.

Ayrımcılık nedir hukuk?

Ayrımcılık, Anglo–Amerikan kökenli olup ilk bakışta “fark gözetme” veya “farklı davranış” olarak ele alınmalıdır. ... Hukuk dilinde ayrım yapmak ise, bir kişinin herhangi bir niteliğine dayanılarak keyfi ya da haksız bir davranışta bulunulması ve bu suretle mağdur edilmesi anlamını taşır.

Kademeli ayrımcılık nedir?

Kademeli ayrımcı model: Ulus tanımı doğum ve soy birliği olan devletlerde göçmenin kabul sürecinde yaşanan gönülsüzlük olarak tanımlanabilir (Castles ve Miller, 2008: 361). Avrupa'da asimilasyoncu modele en yakın ülke olarak Fransa örnek verilir ancak zamanla politikalar değişebiliyor.

Kesişimsel ayrımcılık nedir?

Kesişimsel ayrımcılık; çeşitli ayrımcılık biçimlerinin bir araya gelerek, belirli bir grubu veya grupları daha da dezavantajlı hale getirmesidir. Örneğin, kadınlara yönelik ayrımcılık çoğunlukla kadınların aynı iş için erkeklere oranla daha az ücret alması anlamına gelir.

Ayrımcılık Nedir sosyal hizmet?

En kısa ve yalım haliyle ayrımcılık: Aynı durumdaki bireylere farklı, farklı durumdaki bireylere aynı muamele yapmaktır. ... Ayrık tutma halinde; ayrık tutmanın meşru bir amacı yoksa veya amaca ulaşmak için kullanılan araçlar oranlı ve gerekli değilse, eylem ayrımcılık teşkil eder.

Ayrımcılık davranışsal mıdır?

Önyargılar davranışa dönüştüğü noktadan itibaren, ayrımcılığa dönüşebilir. Genel olarak bu olguların, birbirinin devamı olan olgulardır. Önyargıların davranışsal ifadesi ayrımcılıktır. ... Ayrımcılık, bir gruba veya grubun üyelerine karşı önyargılardan beslenen olumsuz tutum ve davranışların tümüyle ilgili bir süreçtir.