Boyunda kist nasıl oluşur?

İçindekiler:

  1. Boyunda kist nasıl oluşur?
  2. Lenf bezi ameliyat edilir mi?
  3. Boyun diseksiyonu neden yapılır?
  4. Boyunda şişlik ve ağrı neden olur?

Boyunda kist nasıl oluşur?

Boyun kistleri genelde konjenital yani doğumsal kökenlidir. Nisbeten ileri yaşlarda belirti vermelerinin nedeni, zaman içinde spontane olarak veya enfeksiyon sonucu büyümeleri ya da şişmeleridir. Boyunda yerleşen 3 ana kist çeşidi; tiroglossal kist, brankial kist, ve dermoid kisttir. Her üçü de doğumsal kökenlidir.

Lenf bezi ameliyat edilir mi?

Lenf bezleri normalde 1 cm civarında ebatlara sahiptir. Fakat çeşitli nedenlerle büyümeye başladıklarında hastalar için de sıkıntılar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda ya da kanserleşme gibi çeşitli durumlarda boyunda lenf nod ameliyatı yapılması zorunlu hale gelebilir.

Boyun diseksiyonu neden yapılır?

Boyun diseksiyonu veya servikal lenfadenek- tomi, boynun farklı kompartmanlarından lenf nodları ve onları çevreleyen diğer dokuların tedavi veya profilaktik amaçlı çıkarılması iş- lemidir. Baş-boyun yerleşimli kanserler, belirli lenf nodu gruplarına drene olur.

Boyunda şişlik ve ağrı neden olur?

Boyundaki yaygın şişlikler genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu durumda şişlik kısa sürede ortaya çıkar ve birlikte ateş, kırmızılık ve ağrı da görülebilir. Derin boyun tabakaları arasında oluşan enfeksiyon acil bir durumdur.