Odyometrist hangi testleri yapar?

İçindekiler:

  1. Odyometrist hangi testleri yapar?
  2. Fısıltı testi nasıl yapılır?
  3. Sisi testi Nedir?
  4. Yaşlılardaki en sık görülen işitme problemi nedir?
  5. Işitme testi sonuçları nasıl olmalı?
  6. Konuşmayı ayırt etme testi hangi ses şiddetinde yapılmalıdır?
  7. SDS testi nedir?
  8. Kulak testleri nelerdir?
  9. Hava yolu işitme testi nasıl yapılır?

Odyometrist hangi testleri yapar?

Odyometri: İşitme testlerinden odyometri ve konuşma testleri, sesleri hangi frekansta ve ne şiddette duyabildiğimizi ölçmek için yapılan teste verilen isimdir. Timpanometri: Orta kulak basıncı ve kulak zarının durumunu anlamak üzere yapılan işitme testine de timpanometri denirlir.

Fısıltı testi nasıl yapılır?

Normal kulağın sessiz ortamda 6-7 metreden fısıltıyı duyması beklenir. 6-7 metreden fısıltı ile bazı sözcükler söylenerek test uygulanır. Test edilmeyen kulağa ıslak veya alkollü bir pamuk tıkanır. Hekimin dudak hareketlerinin test yapılan kişi tarafından görülmemesi gerekir.

Sisi testi Nedir?

Saf ses Odyometrisi (Pure Tone Odyometri): En sık uygulanan kulak testidir. Her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir.

Yaşlılardaki en sık görülen işitme problemi nedir?

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Yaşlıların %33'ünü etkileyen ve işitme sisteminin en yaygın şikayetidir. Hastalar ses için (vızıldama, su çağıltısı, ıslık sesi gibi) değişik tanımlamalarda bulunabilirler. Çoğu insan nadiren tinnitusu fark eder ve genellikle sessiz ortamlarda fark edilir.

Işitme testi sonuçları nasıl olmalı?

Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. -Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.

Konuşmayı ayırt etme testi hangi ses şiddetinde yapılmalıdır?

Konuşma sinyalinin en az %50'sinin farkedilebildiği en düşük şiddet seviyesidir. Konuşma eşik testi olarak tanımlanır. 3 heceli kelimelerin en az %50'sinin doğru anlaşılabildiği şiddet düzeyidir. 500, 10 Hz'de saf ses odyometri eşiklerinin ortalamasıyla uyumlu olması gerekir.

SDS testi nedir?

Konuşmayı ayırt etme, diğer bir adıyla SDS (Speech Discrimination Score) hastanın, konuşmayı alma eşiğinde elde edilen sonucun üzerine 25dB - 40dB eklenmesini ve 25 adet tek heceli kelime listesini tekrarlamasını temel alır.

Kulak testleri nelerdir?

İşitme testinin (odyometri testi) 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleridir.

Hava yolu işitme testi nasıl yapılır?

Saf ses odyometrisinde testi olan kişi ses geçirmeyen bir kabine alınır ve kulaklık takılması istenir. Daha sonra farklı frekanslarda sesler dinletilir ve kişiden sesi duyduğu anda butona basması beklenir. Hava yolu ve kemik yolu işitme seviyeleri de saf ses odyometrisi ile belirlenebilir.