Türkiye'nin platoları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Türkiye'nin platoları nelerdir?
  2. Türkiye'nin en önemli platoları nelerdir?
  3. Türkiye'nin en büyük platosu nerededir?
  4. Teke ovası nerededir?
  5. Verilen Platolardan hangisi kalkerli?
  6. Türkiyede platolar en çok hangi bölgede?
  7. Teke platosu nasıl oluştu?
  8. Obrukplatosu nerede?
  9. Cihanbeyli platosu nerede bulunur?
  10. Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda olusmustur?
  11. Karstik şekiller nerede görülür Turkiye?
  12. Hangi plato daha yüksek?
  13. Türkiyede platolar neden geniş yer kaplar?
  14. En yüksek plato nerede?
  15. Coğrafya plato ne demek?

Türkiye'nin platoları nelerdir?

İç Anadolu Bölgesinde yer alan Haymana Platosu, Cihanbeyli Platosu, Obruk Platosu, Bozok Platosu, Uzunyayla Platosu ; Ege Bölgesinde yer alan Yazılıkaya Platosu ; Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Gaziantep Platosu ve Şanlıurfa Platosu tabaka düzlüğü platolarına örnektir.

Türkiye'nin en önemli platoları nelerdir?

Kuzey Anadolu Platoları En önemlileri Batı Kara denizde Safran bolu ve İstanbul boğazının iki yanında yer alan Çatalca-Kocaeli Platolarıdır. Çatalca-Kocaeli platosu, aşındırılarak peneplen hale gelmiş yüzeylerin yükseltisiyle oluşmuştur.

Türkiye'nin en büyük platosu nerededir?

Gaziantep Platosu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batı kesiminde bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Doğu Anadolu Fayı kenarında yükselen Kartal Dağı ve Gani Dağı arasında 800–1000 m yükseltide uzanır.

Teke ovası nerededir?

Teke Platosu, Güney Anadolu'da Batı Toros'larda yer alır. Doğuda Antalya merkezi, batıda ise Fethiye hattı ile sınırlanır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına Teke Yöresi denmektedir.

Verilen Platolardan hangisi kalkerli?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Türkiyede platolar en çok hangi bölgede?

Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur. Çünkü toptan yükselmenin en çok olduğu bölge olma özelliğine sahiptir.

Teke platosu nasıl oluştu?

Teke, Taşeli Platoları (Göksu Nehri tarafından parçalanarak oluşturulmuş karstik bir platodur. ... Her ne kadar Orta Karadeniz'deki Canik dağları üzerinde aşınmalarla düzleşmiş araziler varsa da bunların tam bir plato olduğu söylenemez bu araziler Kelkit çayı ve kolları tarafından parçalanarak oluşmuştur.

Obrukplatosu nerede?

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya ovasını(1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Cihanbeyli platosu nerede bulunur?

Bağlı olduğu Konya ilinin 100 km kuzeyinde, Tuz Gölünün batısındadır. Cihanbeyli, kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler, geniş yayla özelliği gösterir.

Verilen Platolardan hangisi kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda olusmustur?

Karstik Platolar: Kalkerli (Kireçtaşı) araziler üzerinde oluşurlar. Akdeniz çevresinde görülür. TAŞELİ PLATOSU gibi. İç Anadolu: Cihanbeyli, Obruk, Haymana, Uzunyayla ve Bozok Platoları.

Karstik şekiller nerede görülür Turkiye?

İskandinavya ve Güney Amerika'da da karstik araziler bulunur. Su ile oldukça kolay aşınabilen karstik kayaçların bulunduğu araziler Türkiye'de yaygın olarak görülür. Türkiye'de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır.

Hangi plato daha yüksek?

Platonun bir diğer adı da yayladır. Ancak tek fark yaylanın yerleşim yeri olarak kullanılmasıdır. Plato yükseklikleri en alçak 500 metre iken en yüksek olarak bir kaç bin metreye kadar çıkabilmektedir. Dünyanın en yüksek platosu ise Tibet platosu olarak bilinir.

Türkiyede platolar neden geniş yer kaplar?

Platolar, çevresine göre yüksekte kalan ve akarsular tarafından derin vadilerle parçalanmış geniş düzlüklerdir. Türkiye'de platolar çok geniş alan kaplar. Bunun nedeni, üçüncü jeolojik zamanın sonlarına kadar aşınarak düzlük haline gelen arazilerin, dördüncü zamanın başında kıt'a oluşumu hareketleriyle yükselmesidir.

En yüksek plato nerede?

Dünyanın en yüksek platosu ise Tibet platosu olarak bilinir. Ülkemizde de platolar farklı bölgelerde bulunmaktadır.

Coğrafya plato ne demek?

Akarsular tarafından parçalanmış, çevresine göre yüksekte kalmış düz veya hafif engebeli düzlüklere plato denir.