Şah mat ne zaman denir?

İçindekiler:

  1. Şah mat ne zaman denir?
  2. Şah ve mat ne anlama gelir?
  3. Şah ne anlamlara gelir?
  4. Pat dikiş ne demek?
  5. Gömlekte pat ne demek?
  6. Salak matı nasıl yapılır?

Şah mat ne zaman denir?

Şah (♔ ♚), satranç oyunundaki en önemli taştır. Şah taşının rakip tarafından kıpırdayamayacak şekilde tehdit edilmesine şah mat denir ve oyunun sona erdiği anlamına gelir. Şahı tehdit eden oyuncu "şah" diyerek rakibini haberdar eder.

Şah ve mat ne anlama gelir?

Günlük konuşma dilinde inkar edilemeyecek stratejik zaferler için kullanılan bir metafor olan “şah mat”(شاه مات ) terimi, Barnhart Etimoloji Sözlüğü'ne göre, Farsça “Kral Çaresiz” anlamına gelen bir deyimden türetilmiştir. ... Mat, Farsça bir sıfat olup “yenilmiş,” “kaybetmiş” ve “çaresiz” anlamlarında da kullanılır.

Şah ne anlamlara gelir?

Şah (Eski Farsça: Khşayath) ya da Şehinşah, Fars ve Afgan hükümdarlarının unvanı. Kral anlamına gelmektedir. ... Hükümdarlar hükümdarı anlamına gelen şehinşah unvanı, Perslerin krallar kralı saydığı II. Kyros'un (Büyük) anısına 20. yüzyılda Pehlevi hanedanı tarafından kullanılmıştır.

Pat dikiş ne demek?

PAT. Giysinin giyimini kolaylaştırmak ve rahatça oturmasını sağlamak için kullanılan tamamlanmış açıklık.

Gömlekte pat ne demek?

Temiz dikiş iç çamaşırı gibi narin giysilerde, ipekli ve şeffaf kumaşlarda, pijamalarda kullanılan bir dikiş türü.

Salak matı nasıl yapılır?

Aptal matı satrançta olabilecek en kısa oyundur. Çok kolay ve kısa sürede yapılır. Şu hamlelerden sonra oluşur: 1. f3 e5....Aynı matı beyazın yapması üç hamle sürer:
  1. e4 f6?
  2. 2. d4 g5??
  3. Vh5!#