Doping nedir ve türleri?

İçindekiler:

  1. Doping nedir ve türleri?
  2. Eritropoetin nedir doping?
  3. Dopingin insan vücuduna olan zararlı etkileri nelerdir?
  4. Eritropoetin hormonu nerede üretilir?
  5. Eritropoietin degeri kac olmali?
  6. Eritropoetin hangi organ tarafından salgılanır?
  7. Eritropoietin hangi organ tarafından sentezlenmektedir?
  8. Eritropoetin sentezi nerede olur?
  9. Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu uluslararası platformda hangi kuruma bağlıdır?
  10. WADA kodu nedir?

Doping nedir ve türleri?

Sporcunun performansını artırmak amacıyla ; vücuda verilmesi gereken maddelerin çeşitli yollarla vücuda verilmesine doping denir. Burada genelde sentetik malzemeler kullanılır. Bunlar doğal besin kaynaklarından alınamayan ve organizmanın üretemediği maddelerdir.

Eritropoetin nedir doping?

Eritropoietin veya kısaca Epo, kötü şöhretli bir doping ajanıdır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu teşvik eder, böylece fiziksel performansı arttırır.

Dopingin insan vücuduna olan zararlı etkileri nelerdir?

Dopingin zararları nedir?
  • Kalp krizi riski ve beraberinde ölüm riski artar.
  • İyi veya kötü huylu tümör oluşur.
  • Karaciğerde fonksiyon bozukluğu oluşur.
  • Kısırlığa sebep olur.
  • Hormonal denge bozulur.
  • Çocuklarda büyümenin durmasına yol açar.
  • Kadınlarda kıllanma ve adele kütlesinde artış görülür.
  • Aknelerde artış görülür.
Daha fazla öğe...

Eritropoetin hormonu nerede üretilir?

Eritropoietinin %90'ı böbrek dış korteksinde bulunan peritübüler interstisiyel hücreler tarafından üretilir. Küçük bir kısmıda karaciğerde sentezlenir. Vücutta eritropoietin depolaması yoktur ve sentezlenmesi süreklidir.

Eritropoietin degeri kac olmali?

Ancak ortalama olarak eritrosit değerleri erkeklerde 4.7–6.1 milyon hücre/mikrolitre, kadınlarda 4.2–5.4 milyon hücre/mikrolitre, yenidoğanlarda 4.8 - 7.2 milyon hücre/mikrolitre, çocuklarda 4.6 - 4.8 milyon hücre/mikrolitre olabilir. Hamilelikte de normal bir dönemdekinden daha düşük olabilir.

Eritropoetin hangi organ tarafından salgılanır?

Eritropoetin (EPO), sağlıklı bireylerde kemik iliğinde normal eritrosit üretimi için gerekli olan bir glikoprotein hormondur. Hipoksik koşullar altında eritropoezi indükler. Renal peritübüler hücrelerden ve karaciğer, dalak, akciğer, beyin, kemik iliği, üreme organları gibi farklı ekstrarenal dokulardan salınır.

Eritropoietin hangi organ tarafından sentezlenmektedir?

Eritropoietinin %90'ı böbrek dış korteksinde bulunan peritübüler interstisiyel hücreler tarafından üretilir. Küçük bir kısmıda karaciğerde sentezlenir. Vücutta eritropoietin depolaması yoktur ve sentezlenmesi süreklidir.

Eritropoetin sentezi nerede olur?

Eritropoietin esas olarak böbrekler tarafından üretilen bir hormondur. Düşük olan oksijen seviyelerine cevap olarak üretilir ve kana salınır. Salınan eritropoietin daha sonra kemik iliğine taşınır ve burada kök hücrelerini eritrositlere (RBC) dönüşmeleri için uyarır.

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu uluslararası platformda hangi kuruma bağlıdır?

Ulusal Dopingle Mücadele Programı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Dopingle Mücadele Komisyonu Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi arasında 24.05.2011 tarihinde imzalanan protokole dayanarak kurulmuştur.

WADA kodu nedir?

best website builder Dünya Dopingle Mücadele Kuralları (CODE), WADA'nın dopingle mücadele programlarının temelini oluşturan ve bütün paydaşların sorumluluklarını belirleyen temel dokümandır. ... Doping Kontrolü ve Soruşturmalarına İlişkin Uluslararası Standart.