Erzurum Emir Saltuk Kümbeti nedir?

İçindekiler:

  1. Erzurum Emir Saltuk Kümbeti nedir?
  2. Ilk Kümbet hangi devlete aittir?
  3. Erzurum Üç Kümbetler hangi beylik?
  4. Ebu'l Kasım Saltuk Bey kimdir?
  5. Rabia Hatun Türbesi hangi dönemde inşa edilmiştir?
  6. Erzurumda hangi beylik?
  7. Erzurumda su cikan mezar kime ait?

Erzurum Emir Saltuk Kümbeti nedir?

Emir Saltuk Kümbeti, kesme taştan yapılmıştır. Sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür. İki renkli kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli, kasnak nişlerinde boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır.

Ilk Kümbet hangi devlete aittir?

"KÜMBETİN İLK ÖRNEKLERİ ABBASİLER'DE" İlk kümbet ya da türbe örneklerinin Abbasilerde görüldüğünü anlatan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Erdemir, ilk kümbeti Abbasi Halifesi Mutasım'ın annesinin halife adına ilk defa Semerra'da yaptırdığını dile getirdi.

Erzurum Üç Kümbetler hangi beylik?

Bugün Erzurum'da bulunan tarihi yapıların birçoğu Erzurum'a yerleşen ilk Türk beyliği olan Saltuklular'a ait olduğu öğrenildi. Anadolu'daki Türk uygarlıklarının bıraktığı önemli eserleden olan tarihi Üç Kümbetler'den en büyüğü depo olarak kullanılıyor.

Ebu'l Kasım Saltuk Bey kimdir?

Ebu'l-Kasım (ö. 1092), Anadolu Selçuklu Devleti'nin ilk döneminde İznik valisidir. Hanedanın kurucusu ve ilk sultan Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın ölümünden sonraki Fetret döneminde 3 yıllık bir süre Anadolu Selçuklu Devleti'ni yönetti.

Rabia Hatun Türbesi hangi dönemde inşa edilmiştir?

Karanlık ve Gümüşlü kümbet, Rabia Hanım, Cimcime Hatun türbelerinin İlhanlılar döneminde 14'üncü yüzyılda inşa edildiğini bildiren Yurttaş, ardından Osmanlı döneminde türbe mimarisinin ön plana çıktığını dile getirdi.

Erzurumda hangi beylik?

Saltuklu Beyliği, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebulkasım Saltuk Bey'in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği'dir.

Erzurumda su cikan mezar kime ait?

Abdurrahman Gazi Hz. Türbesi; Erzurum'un 2,5 kilometre güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğindedir.