Dügah Hangi nota?

İçindekiler:

  1. Dügah Hangi nota?
  2. Şehnaz makamı nedir?
  3. Bestenigar Makamı Nedir?
  4. Neva makamı neye iyi gelir?

Dügah Hangi nota?

Dügâh Perdesi. Türk mûsikisinde bir nota olarak portenin, sol anahtarına göre alttan ikinci boşluğunun içine yazılan lâ notasının adıdır. Bir oktav (sekizli aralığı) tizindeki lâ notasına muhayyer dügâh perdesi, bir oktav pestindeki lâ notasına da kaba dügâh perdesi denir.

Şehnaz makamı nedir?

ŞEHNAZ MAKAMI Geleneksel notalama dikkate alındığında 1. güçlüsü 12. derecedeki Muhayyer perdesi, 2. güçlüleri 8. ve 9. derecelerdeki Neva ve Hüseyni perdeleri ve durağı 5. derecedeki Dügah perdesi olan bir makamdır. Aşağıdaki SOL# sesi bir oktav yukarıda Muhayyerde kalmak için yeden olarak kullanılabilir.

Bestenigar Makamı Nedir?

BESTENİGÂR. (ﺑﺴﺘﻪ ﻧﮕﺎﺭ) i. (Fars. beste-nigār) Mûsikîmizde sabâ makāmı ile ırakta segâh dörtlüsünün birleşmesinden meydana gelen ve ırak perdesinde karar kılan birleşik makam: Güzel sesli müezzinler ve ilâhîcilerin de iştirâkiyle sabâdan, bestenigârdan, hicaz ve acem aşîrandan ilâhîler okunur (Sâmiha Ayverdi).

Neva makamı neye iyi gelir?

Neva Makamı: Akıl hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Büluğ çağındaki kız ço- cuklarının kadın hastalıklarına iyi gelir. Uşşak Makamı: Kalp, karaciğer, sıtma ve mide hastalıklarına karşı faydalıdır. İnsa- na neşe verir.