Arus vergisi ne demek?

İçindekiler:

  1. Arus vergisi ne demek?
  2. Osmanlıda bekar erkeklere ne denir?
  3. Arusane vergisi ne demek?
  4. Badı heva vergisi ne demek?
  5. Osmanlıca bennak ne demek?
  6. Reftiye vergisi ne demek?

Arus vergisi ne demek?

osmanlı imparatorluğu'nda " gerdek gecesi " için alınan vergi. arûs, gelin demektir. yani gelin vergisi de diyebiliriz buna. osmanlı kayıtlarında resm-i arûs, gerdek resmi gibi ifadelerle de tanımlanmıştır. nikahı kıyan ve resmî belgeye işleyen kadılar, o an vergiyi de tahsil ederlerdi. ...

Osmanlıda bekar erkeklere ne denir?

Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan askeri birimdir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir ve gönüllülerden oluşan yaya birliğidir. Savaşta ordunun en önünde yer alırdı.

Arusane vergisi ne demek?

Arusane vergisi: Evlenenlerden kız tarafının ödediği vergidir. Resm-i ceraim (Cerime) vergisi: Suçlulardan alınır.

Badı heva vergisi ne demek?

Sâhib-i arz sıfatıyla gelirini mahsulünden sağlayan timar sahibinin, ekinine hayvan salan veya hayvanını başkasının ekinine sokan kimseden zararı tazmin maksadıyla tahsil ettiği para cezasıdır.

Osmanlıca bennak ne demek?

Bennak Resmi, Osmanlı Devleti'nde toprak sahibi olan babalarının yanında yaşayan erkeklerin evlendikleri zaman ödedikleri vergidir. Örfi bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.

Reftiye vergisi ne demek?

Reftiye » İktisat Terimi Osmanlı İmparatorluğu'nda ülke mallarının yabancı ülkelere dışsatımı sırasında sınırdan çıkışında alınan vergi.