Mukaddes ne demek sözlük anlamı kısaca?

İçindekiler:

  1. Mukaddes ne demek sözlük anlamı kısaca?
  2. Mukaddes ne demek tahmin?
  3. Mukaddes ne demek kökeni?
  4. Mukaddes ne demek Osmanlıca?
  5. Mukaddes hangi dil?
  6. Mukaddes Türkçe mi?
  7. Mukaddes Osmanlıca nasıl yazılır?

Mukaddes ne demek sözlük anlamı kısaca?

(ﻣﻘﺪّﺱ) sıf. (Ar. taḳdіs “temizlemek, kutsal kılmak'tan muḳaddes) Her türlü ayıp ve noksanlıktan arındırılmış, yüce ve kutsal bilinmiş, kutsal, kutsî: Vatan sevgisi bugün her şeyden mukaddes… (Nâmık Kemal).

Mukaddes ne demek tahmin?

TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı "kutsal" olan mukaddes kelimesi, Arapça kökenlidir. ...

Mukaddes ne demek kökeni?

Mukaddes kelimesi Türkçe'de "kutsanmış" anlamına gelir. Arapça ḳds kökünden gelen muḳaddas مقدّس z "kutsanmış" sözcüğünden alıntıdır. ... Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Mukaddes kelime kökenini göstermek için tıklayın.

Mukaddes ne demek Osmanlıca?

mukaddes / مقدس / مُقَدَّسْ (Kuds. den) Takdis edilmiş olan. Temiz ve pâk. Noksan ve kusurdan müberra ve uzak olan. Her çeşit noksan, ayıp ve kusurlardan münezzeh ve uzak olan.

Mukaddes hangi dil?

Mukaddes kelimesi kutsal anlamı ile Türk Dil Kurumu içerisinde yer almaktadır. Arapça üzerinden çevrim ile Türkçeye bu şekilde yerleşen kelime, aynı zamanda isim olarak da değerlendirilir.

Mukaddes Türkçe mi?

Mukaddes kelimesi Türkçe'de "kutsanmış" anlamına gelir. Arapça ḳds kökünden gelen muḳaddas مقدّس z "kutsanmış" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça taḳdīs تقديس z "takdis etme, kutsama" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) mefˁuludur. Daha fazla bilgi için kudüs maddesine bakınız.

Mukaddes Osmanlıca nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "mukaddes"tir.