Dehrilik nedir?

İçindekiler:

  1. Dehrilik nedir?
  2. Dehrilik dini nedir?
  3. Tabiatçılık nedir?
  4. İslam dünyasında tabiat felsefesi ekolü Kim ile başlatılır?
  5. Meşşai ekolü düşünürleri kimlerdir?
  6. Islam felsefesi nasıl ortaya çıkmıştır?
  7. Tabiat felsefesi ekolü Kim ile başlar?
  8. Materyalist bir insan nedir?

Dehrilik nedir?

Dehr, lügatte; zaman, asır, çağ gibi anlamlara gelmektedir. "Dehrîler" veya "Dehriyye" ise, zamanı esas alıp, zamanın ve maddenin ebedîliğine inandıkları için, dünyadaki hadiselerin ancak tabiat kanunlarına uyarak meydana geldiğini kabul eden hayırsız bir zümredir.

Dehrilik dini nedir?

"Mutlak zaman" anlamına gelen dehr kelimesine nisbeti sebebiyle bu isimle anılan ve İslâm dünyasında genel olarak ateist ve materyalist düşünce akımlarını temsil eden dehriyye, belirgin şahsiyetlerin oluşturduğu bir felsefî akımı ifade etmesi yanında çeşitli felsefe akımlarındaki inkârcı tezlerin de ortak adıdır.

Tabiatçılık nedir?

Her şeyin cevabını doğa içinde arayan, şeylerin ana maddesinin ne olduğu, maddenin canlılığı ve özü hakkında görüş bildiren, İyonyalı (İzmir ve Aydın çevresine verilen ad) Natüralist filozofların kurmuş olduğu akımın İslam dünyasındaki karşılığı Tabiyyun/Tabiatçılıktır.

İslam dünyasında tabiat felsefesi ekolü Kim ile başlatılır?

Bu ekolün kurucusu, İslâm'da Felsefe ve İlim Tarihinin büyük siması Ebû Bekr Zekeriya Râzî (841?-925?)' dir. Felsefî görüşlerinden çok, bir hekim olmasıyla şöhret bulmuş olan Râzî, matematik ve tabiî ilimlerde de haklı şöhrete ulaşmıştır.

Meşşai ekolü düşünürleri kimlerdir?

Kindi, Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd gibi çok tanınan filozofların temsil ettiği bu ekol, Aristoteles'in Arapçaya çevrilen kitaplarının yanı sıra onun Yeni Platoncu yorumcuları tarafından yazılan şerhlerinden ve Aristoteles'e mal edilen sahte eserlerden de önemli ölçüde yararlanmıştır.

Islam felsefesi nasıl ortaya çıkmıştır?

İslam dünyası felsefeyle 8. yüzyıldan itibaren sistematik hale gelen Bağdat merkezli tercüme hareketiyle tanışmıştır. 3. yüzyılda Plotinos'un öncülük ettiği, Yeni Platonculuk adlı felsefi akımın Platon ve Aristoteles'i uzlaştırma çabaları İslam dünyasına aktarılan felsefenin temeli olmuştur.

Tabiat felsefesi ekolü Kim ile başlar?

Bu ekolün kurucusu, İslâm'da Felsefe ve İlim Tarihinin büyük siması Ebû Bekr Zekeriya Râzî (841?-925?)' dir.

Materyalist bir insan nedir?

Materyalizm felsefesinin ilkelerini benimsemiş olan kişilere materyalist denir. Yeni Platanculuk, Alman İdealizmi ve Spiritüalizmin temel ilkelerini reddeden materyalistler Düalizmin ''İkilik Kuramını'' da kabul etmez.