Mühimme Defteri nedir kim tutar?

İçindekiler:

  1. Mühimme Defteri nedir kim tutar?
  2. Defteri Atik ne demek?
  3. Ahkam Nedir tarih?
  4. Ahkâm ı Feriyye ne demek?
  5. Ahkâm Nedir dini?

Mühimme Defteri nedir kim tutar?

Osmanlı Devletinde mühimme defterlerini Kalemiye sınıfının en üst yöneticisi olan nişancılar tutardı. Ferman ve beratlara tuğra çekmekle görevli olan nişancılar, 15. yüzyıldan itibaren mühimme defterini yazmakla görevlendirilmiştir. Bu defterlerin denetiminden ise defterdarlar sorumludur.

Defteri Atik ne demek?

1881 sayımı ile yazımına başlanan sicil-i nüfus kütükleri (ATİK), 1904 sayımına kadar yürürlükte kalmıştır. 1881 yılında başlayan ve 1883 yılında tamamlanabilen nüfus sayımında tutulan Atik ile Sicil Vukuat Defterleri, kadın ve erkeklerin birlikte kaydedildiği ilk defterlerdir.

Ahkam Nedir tarih?

Ahkam kelimesi hüküm, yargı kelimelerinin çoğuludur. Hükümler yargılar şeklinde kullanılır. Hukuk ve dolayısıyla emlak alanında kullanımı oldukça yaygındır. Hukuk literatürüne Osmanlı döneminde Arapçadan girmiştir.

Ahkâm ı Feriyye ne demek?

Asla ait olmayan, ikinci derecedeki hükümler.

Ahkâm Nedir dini?

İslâm dininin getirdiği kuralların bütününe ahkâm-ı şer'iyye denilir. ... Dinî kaynaklara dayanan ahkâm-ı şer'iyyeye mukabil, kelâm ilmi çerçevesinde ele alınan ve bir şeyin, bir mefhumun varlık mefhumuyla müsbet veya menfi münasebeti hakkında aklın varabileceği yargılara da ahkâm-ı akliyye denir (ayrıca bk. HÜKÜM).