Şer iyye sicili ne demek?

İçindekiler:

  1. Şer iyye sicili ne demek?
  2. Şeriyye Sicilleri nerede bulunur?
  3. İstanbul şer iyye sicilleri hangi arşivde?
  4. Sicilleri nedir?
  5. Kadı Sicilleri hangi şehirdedir?
  6. Şeriye Sicilleri hangi yazı çeşidi?
  7. Seriye ne demek tarih?
  8. Seriye ne demek peygamber?
  9. Hangi seferler Seriyyedir?
  10. Mühimme Defterleri hangi verileri içerir?

Şer iyye sicili ne demek?

Kadı defterleri (Şer'iyye sicilleri), Osmanlı Devleti'nde kaza kadılarının her türlü davalarda verdikleri kararları ve merkezden gelen emirleri kaydettirdikleri mahkeme kayıtlarıdır.

Şeriyye Sicilleri nerede bulunur?

Bugüne ulaşabilen defterlerin sayısı, 19.000 kadardır. Bunlardan, İstanbul'a ait olan 10.000 defter, İstanbul Müftülüğü'nde bulunmaktadır. Seriye kalan 8.928 defter ise, taşraya ait olup, Millî Kütüphane'de okuyucu ıizmetine sunulmaktadır.

İstanbul şer iyye sicilleri hangi arşivde?

Bu maksatla inşa edilen Şer'iye Sicilleri Arşivi, Osmanlı Devleti'nde Hazine-i Evrak'ın kurulmasından yaklaşık yarım asır sonra tesis edilmiştir. Günümüzde İstanbul kadı sicillerinin tamamı, İstanbul Müftülüğü Şer'iye Sicilleri Arşivi ile Meşîhat Arşivi'nde muhafaza edilmektedir.

Sicilleri nedir?

1. Mahkeme, tapu, nüfus vb. resmî dâirelerce tutulan kayıtlar ve bu kayıtların yazılı bulunduğu belge veya defter: Kadıaskerle bu ahvâli sicille geçirdiler, dîvan bozuldu (Kâtip Çelebi'den Seç.).

Kadı Sicilleri hangi şehirdedir?

Kayseri Kadı Sicilleri'nde bu yönde pek çok kayda rastlanmıştır.

Şeriye Sicilleri hangi yazı çeşidi?

siciller talik kırması ismi verilen yazı tipi ile yazılmıştır, ve osmanlı sosyal tarihi için çok değer taşıyan kaynaklardır. diğer arşiv belgelerinden önemli farkı direkt devlet görevlileri tarafından arşiv amaçlı, ve direkt devletin söylemi olmak üzere tutulmamış olmalarıdır. sicillerde kaydedilen ferman vs.'nin ...

Seriye ne demek tarih?

1. Düşman üzerine gönderilen, seçkin askerlerden oluşmuş küçük süvâri birliği: Böyle bir gāile def'i için hâzır bir seriye olurlar imiş (Naîmâ'dan). 2. Hz.

Seriye ne demek peygamber?

2. Hz. Muhammed'in bizzat katılmadığı ve ashaptan birinin kumandası altında keşif, İslâm'a dâvet vb. bir maksatla gönderdiği küçük askerî birlik, müfreze: Mekke'nin fethinden sonra Hz.

Hangi seferler Seriyyedir?

İslam literatüründe Muhammed'in katılıp bizzat komuta ettiği askeri harekatlara gazve denilir. Emrini verdiği fakat bizzat katılmadığı askeri harekatlara da seriyye denilmektedir.

Mühimme Defterleri hangi verileri içerir?

Diğer adı miri ahkam defteri olan mühimme defteri, Osmanlı döneminde düzenlenen divan-ı hümayunlarda alınan kararların yazıldığı defterlerdir. Bu defterlere devletin iç ve dış politikasında aldığı yeni kararlar, askeri, eğitim, yönetim ve sağlık gibi konuları kapsayan yaptırımlar yazılırdı.