Gürcistan sınırı ne zaman çizildi?

İçindekiler:

  1. Gürcistan sınırı ne zaman çizildi?
  2. Gümrü Antlaşması'ndan sonra ne oldu?
  3. Milli Mücadele döneminde Doğu Cephesi komutanı kimdir?
  4. Doğu Cephesi'nde Ermenilerle hangi şehirlerde mücadeleler yaşanmıştır?
  5. Doğu Cephesi komutanı kimdir ve kimlerle savaşmıştır?

Gürcistan sınırı ne zaman çizildi?

Kars'ta 13 Ekim 1921'de imzalanan antlaşmaya Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Sovyet Rusya temsilcileri de imza koymuştur.

Gümrü Antlaşması'ndan sonra ne oldu?

Gümrü Antlaşması'nın imzalanmasından bir gün sonra, Ermenistan Cumhuriyeti Kızılordu'nun işgaline uğradı ve Erivan'da Sovyet Ermeni Cumhuriyeti kuruldu. Sovyet Ermenistan Cumhuriyeti'nin kurulması ile Gümrü Antlaşması'nın onaylanması askıya alınmış, antlaşmanın yürürlüğe girmesi mümkün olmamıştır.

Milli Mücadele döneminde Doğu Cephesi komutanı kimdir?

TBMM Hükümeti 15. Kolordu komutanı Kazım Karabekir Paşa'yı Doğu Cephesi Komutanlığına atadı. 9 Haziran 1920'de harekete geçen Kazım Karabekir Paşa 30 Ekime Ermenileri kesin bir mağlubiyete uğratarak Doğu Anadolu'nun tamamını kurtardı. Ermenilerin isteği üzerine Gümrü Antlaşması imzalandı (3 Aralık 1920).

Doğu Cephesi'nde Ermenilerle hangi şehirlerde mücadeleler yaşanmıştır?

Kazım Karabekir komutasında Doğu Cephesinde 28 Eylül'de başlatılan harekâtta sırasıyla Sarıkamış, Kars ve Gümrü ele geçirilmiş, Ermenistan'ın talebiyle 2 Aralık 1920'de Gümrü Antlaşması yapılmıştır. Ardından Türk Ordusunun ilerlemesiyle, Artvin ve Ardahan da ele geçirilmiştir.

Doğu Cephesi komutanı kimdir ve kimlerle savaşmıştır?

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar doğrultusunda Doğu Cephesi komutanı olarak Kazım Karabekir atanmıştır. Kazım Karabekir, Doğu cephesinde savaşılan Ermeniler ve Ruslara karşı işgali bitirmiş, Doğu vilayetlerini kurtarmıştır. Imzalanan anlaşmalar doğrultusunda bu bölge sınır olarak belirlenmiştir.