Ayak tabanında neler var?

İçindekiler:

  1. Ayak tabanında neler var?
  2. Ayak tabani agrisi neyin belirtisidir?
  3. Ayak topuğunda damar var mı?
  4. Ayak damarları neden atar?
  5. Ayak altındaki sertlik nedir?
  6. Ayaktaki damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

Ayak tabanında neler var?

Buradan biraz daha aşağıya indiğimizde ise boşaltım sistemine karşılık gelen noktalara ulaşırız. Ayak tabanımızın en dar hâle geldiği bu bölgede kalın bağırsaklar, ince bağırsaklar, apandis, üreter ve mesaneye karşılık gelen noktalar yer almaktadır.

Ayak tabani agrisi neyin belirtisidir?

Ayak altı ağrısı en sık görülen ayak ağrılarındandır. Bunun sebebi genellikle ayak tabanında bulunan fasya adındaki kalın bağ dokudan kaynaklanmaktadır. Fasya topuk kemiğini parmaklara bağlar. Plantar Fasiit olarak bilinen bu durum topuk altındaki ağrıların en yaygın nedeni olarak bilinir.

Ayak topuğunda damar var mı?

Her iki bacak, ayak, ayak bileği ve ayak parmakları alt ekstremiteleri oluşturur. Alt ekstremitelerimizde atar ve toplar damarlarımız yer alır. Toplar damar hastalıkları genellikle kalp damar cerrahlarının ilgi alanına girerken, atar damar hastalıkları ile kardiyologlar ilgilenirler.

Ayak damarları neden atar?

Bacakta damar atması, genellikle bir kan damarının sertliği ve pıhtı nedeniyle tıkanmasından dolayı ortaya çıkar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte daha sık görülen damar sertliği; hiperkolesterolemi, esneklik kaybı, diyabet, obezite gibi hastalıklara bağlı olarak da varlık gösterebilir.

Ayak altındaki sertlik nedir?

Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.

Ayaktaki damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

​​​​​Bacak damar tıkanıklığında görülen belirtiler;
  • Uylukta, baldırda ya da bacakta başlangıçta yürümekle ortaya çıkan kramp şeklinde ağrı
  • İleri aşamada istirahat durumunda da ağrı
  • Yürüme güçlüğü
  • Merdiven çıkmada güçlük.
  • Ayaklarda soğukluk ve morarma.
  • Ayaklarda ve bacaklarda geçmeyen yaralar.
  • Kangren.