Şahkulu isyanı hangi padişah döneminde niçin çıktı?

İçindekiler:

  1. Şahkulu isyanı hangi padişah döneminde niçin çıktı?
  2. Osmanlı tarihçilerinin Şahkulu için kullandıkları tabir nedir?
  3. Şahkulu isyanı nerede çıkmıştır?
  4. Halifelik Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sonucunda Osmanlı Devleti'ne geçmiştir?
  5. Nakkaş ismi kime verilmistir?
  6. 1 Selim İran ile savaştı mı?

Şahkulu isyanı hangi padişah döneminde niçin çıktı?

Şahkulu İsyanı, 1511 yılı Nisan ayında, Şah İsmail'i kurtarıcı olarak kabul eden Şahkulu önderliğindeki Kızılbaşlar tarafından II. Bayezid yönetimindeki Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilmiş bir isyandır.

Osmanlı tarihçilerinin Şahkulu için kullandıkları tabir nedir?

Şahkulu'nun diğer lakabı da "Han"'dır. Şahkulu Han sadece babasının tekkesini değil gösterdiği ilmi ve dini başarılar sayesinde Abdal Musa tekkesinin de lideri olmayı başardı.

Şahkulu isyanı nerede çıkmıştır?

Şahkulu ya da Şah Kulu Baba Tekeli (Karabıyıkoğlu ve Osmanlı kaynaklarında kötülemek amacıyla Şeytankulu adları da verilmiştir.) (ö. 1511), Antalya bölgesinde büyük bir isyan çıkaran Türkmen babası. Şah İsmail'in babası Şeyh Haydar'ın halifelerinden Hasan Halife'nin oğlu olup Korkuteli'nin Yalınlı köyü halkındandır.

Halifelik Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sonucunda Osmanlı Devleti'ne geçmiştir?

'de Gazze'den Mısır'a doğru yola çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniden toparlanan Memlük ordusunu bu kez Ridaniye'de bozguna uğrattı. Yavuz, 'de büyük bir törenle Kahire'ye girdi ve Mısır tahtına oturdu. Böylece hilafet Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçti.

Nakkaş ismi kime verilmistir?

Nakkaş: renkli resim ve tezyinat yapan sanatkara verilen ad. Ressamlara, minyatürcülere, genellikle duvar resmi yapan ustalara, süsleme sanatkarlarına bu ad verilir.

1 Selim İran ile savaştı mı?

Çaldıran Muharebesi, Osmanlı padişahı I. Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514'te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası'nda yapılan meydan muharebesidir.