Erzurum Alevileri nereden gelmiştir?

İçindekiler:

  1. Erzurum Alevileri nereden gelmiştir?
  2. Erzurumda Alevi var mı?
  3. Erzurum Alevileri Kürt mü?
  4. Diyarbakır Alevi midir?
  5. Kürt alevi ne demek?
  6. Kürt Kızılbaş nedir?
  7. Zaza Alevi ne demek?

Erzurum Alevileri nereden gelmiştir?

Erzurum Alevîleri Bir bölümü köken olarak yerli Türkmen olup, bir bölümü Dersim'den gelmiştir.

Erzurumda Alevi var mı?

Erzurum'un Tekman , Çat , Aşkale , Hınıs , Pasinler , Karayazı , Köprüköy İlçelerindeki Aleviler Kürt iken (zaza & kurmanc) ; ... ancak bahsettiğimiz gibi horasan olur ve şenkaya'da çok az bir alevi nüfusu var ve asıl alevi nüfusu kürt kökenli (zaza-kurmanc) alevilerin bulunduğu hınıs tekman çat gibi ilçelerde bulunuyor..

Erzurum Alevileri Kürt mü?

Erzurum'un Alevileri genellikle Türkmen Alevisidir. Ancak Zaza Alevileri de ciddi nüfusa sahiptir. Erzurum''n genel etnik nüfus dağılımını hesaplarsak €'den fazlası Türk,  civarı Kürt, geri kalanı ise Zaza, Hemşinli ve Lazdır.

Diyarbakır Alevi midir?

'Diyarbakır'da yaklaşık 5 bin Türkmen Alevi var' Sadece Alevilerin olduğu Türkmenhacı köyü var. Seyit Hasan köyünde ise Alevilerin yanı sıra Sünni aileler de var. Bir de Şükürlü köyü var ve 30 haneye yakın Aleviler var.

Kürt alevi ne demek?

Öncelikle Kürt Alevîliği ile anlatılmak istenen husus, Alevîliğin doğrudan doğruya bir "Kürt yaratması" olduğudur. ... Kürt Alevîliği kavramına yüklenen diğer bir anlam, Türk Alevîliğinden bağımsız olarak değerlendirilen ve Zazaca ile Kurmançça konuşan bazı Kızılbaş (Alevî) aşiretlerin oluşturduğu sosyolojik yapıdır.

Kürt Kızılbaş nedir?

Kızılbaş, eski dinî inanış ve kültürleri ile İslamiyeti kendilerine has bir şekilde birleştirip Şiilik'ten etkilenen Safevi Tarikatı müridleri için kullanılan terim.

Zaza Alevi ne demek?

Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.