Amonyum sülfat nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Amonyum sülfat nedir ne işe yarar?
  2. Amonyum sülfatın içeriği nedir?
  3. Amonyum sülfat yerine ne kullanılır?
  4. Amonyum sülfat asidik mi bazik mi?
  5. Amonyum sülfat buğdaya ne zaman atılır?
  6. Sülfatın içinde ne var?
  7. Üre gübresi yerine ne kullanılır?
  8. Amonyum sülfat yasak mı?
  9. Amonyum sülfat asit mi?
  10. Amonyum sülfat buğdaya atılır mı?

Amonyum sülfat nedir ne işe yarar?

Toprağın azot ve kükürt ihtiyacını geri kazandırmak için kullanılan amonyum sülfat gübresi, ! N, ' S içeriyor. (Kaynak: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı)Bilimsel adı amonyum sülfat gübresi olsa da kristal şekli nedeniyle bu gübre çiftçilerimiz arasında şeker gübresi adıyla biliniyor.

Amonyum sülfatın içeriği nedir?

Amonyum Sülfat Gübresi Ürün İçeriği Amonyum Sülfat, ! oranında amonyum azotu (N) ve $ oranında sülfat formunda kükürt (S) içeren bir gübredir. Çiftçilerimiz arasında kristal yapısından dolayı “Şeker Gübre” olarak ta bilinmektedir. İçeriğindeki kükürt sayesinde bitkilerin kükürt gereksinimi karşılanabilmektedir.

Amonyum sülfat yerine ne kullanılır?

Genel olarak asitliliği yüksek topraklarda (pH düşük) Amonyum Sülfat yerine 3 Amonyum Nitrat gübresi uygulaması yapılmalıdır.

Amonyum sülfat asidik mi bazik mi?

Amonyum Sülfat gübresi uzun dönemde asit karakterli bir gübredir.

Amonyum sülfat buğdaya ne zaman atılır?

Amonyum Sülfat gübresi genellikle ekim sırasında üst gübre olarak kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar. Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı.

Sülfatın içinde ne var?

Amonyum Sülfat Gübresinin içeriğinde % 21 Amonyak Azotu (N), % 24 Kükürt (S) bulunmaktadır. Amonyum sülfat gübresi açık sarıdan griye değişen ve çoğunlukla beyaz renkli olan kristal yapıda bir gübredir, Zaman zaman gübrenin içinde kahverengi, mavi, sarı ya da gri renkli kısımlar görülmektedir.

Üre gübresi yerine ne kullanılır?

Bu gibi durumlarda Üre gübresi yerine CAN %26 gübresi tercih edilmelidir. Aynı zamanda tek üst gübreleme yerine gübre miktarı 2-3 kısma bölünerek uygulanmalıdır. Tahıllarda, ekimle birlikte Amonyum Sülfat (AS) ve Üre gibi topraktaki kaybı daha az olan azotlu gübreler kullanılır.

Amonyum sülfat yasak mı?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Talimatıyla; Çay alanlarında yıllardır yoğun olarak kullanılması sonucunda % 21 Amonyum Sülfat gübresinin topraktaki PH değerini düşürdüğünden dolayı, Çay üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla % 21 Amonyum Sülfat gübresinin çay alanlarında kullanılması yasaklanmıştır.

Amonyum sülfat asit mi?

Özellikler: Amonyum sülfat kokusuz fakat tuzumsu bir tada sahip eşkenar dörtgen beyaz kristaldir. 235 oC'ye ısıtıldığında dekompoze olur ve suda kolaylıkla erir. Suda erimesi asit reaksiyonudur.

Amonyum sülfat buğdaya atılır mı?

Buradan yola çıkarak; yapılan toprak analizi sonucuna göre çıkan toplam amonyum sülfat gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının ise sapa kalkma döneminden önce verilmesi, buğday için doğru bir uygulama olacaktır.