Yenidoğan bebeğin kan şekerinin düştüğü nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Yenidoğan bebeğin kan şekerinin düştüğü nasıl anlaşılır?
  2. Yenidoğanda hipoglisemi neden olur?
  3. Hiperglisemi ne demek?
  4. Yenidoğan hipoglisemisi nedir?
  5. Hiperglisemi için ne yapmalı?
  6. Kan şekeri yüksek olursa ne olur?
  7. Insülin infüzyonu nasıl yapılır?

Yenidoğan bebeğin kan şekerinin düştüğü nasıl anlaşılır?

Kan şekeri düşük olan bebeklerin ellerinde titreme, huzursuzluk ve morarma gibi belirtiler görülebileceğini belirten Dr. Tamtekin, “Bu bebeklerde ayrıca vücut ısısının düşüklüğü, sık nefes alma, solunum durması, solunum güçlüğü gibi belirtiler de görülüyor.

Yenidoğanda hipoglisemi neden olur?

Yenidoğanlarda hipoglisemi, glukoz üretiminde azalma veya tüketiminde artış gibi iki ana nedenle ortaya çıkar. Glukoz üretimindeki azalma, glikojen depolarının azlığı ve glukoneogenez yetersizliğine bağlı iken, artmış tüketim, insülin artışı veya anaerobik glikolizise bağlıdır.

Hiperglisemi ne demek?

Hiperglisemi, kan şekerinin yüksekliği anlamına gelir. En az 8 saat açlık sonrası bakılan kan glukoz seviyesinin 100 mg/dl'nin üzerinde olması veya şekerli bir içecek içildikten iki saat sonra ölçülen kan şekerinin 140 mg/dl üzerinde olmasına verilen isimdir.

Yenidoğan hipoglisemisi nedir?

Hipoglisemi, plazma glukoz düzeyinin 50 mg/dl den düşük olması olarak tanımlanır. En sık yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde görülür.

Hiperglisemi için ne yapmalı?

İnsülin kullanmayan hastalar, kan şekerlerinin yükselmesi durumunda bol su içmelidir. Hiperglisemi görüldüğünde vücut kandaki fazla glukozu idrar ile birlikte vücuttan atma eğiliminde olduğundan, hastalar sık sık idrara çıkar. Bu durumda bol sıvı alımı, kandaki şeker oranının azalmasına yardımcı olur.

Kan şekeri yüksek olursa ne olur?

Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.

Insülin infüzyonu nasıl yapılır?

İnsülin infüzyonu nasıl başlanır? a. Kan şekeri 150-220 mg/dL ise 3 ünite IV puşe yapılarak 4 cc/saat (2 ü/saat) infüzyon hızı ile başlanır. b. Kan şekeri 220 mg/dL üzerinde ise 6 ünite IV puşe yapılarak 8 cc/ saat (4 ü/saat) infüzyon hızı ile başlanır. Kan şekeri takibi başlangıçta saatlik olarak yapılır.