Aplastik hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Aplastik hastalığı nedir?
  2. Aplastik anemi nedenleri nelerdir?
  3. Aplastik anemi hangi yaşlarda görülür?
  4. Pansitopeni ne demek?
  5. Megaloblastik değişiklik ne demek?
  6. Miyelofibroz ne demek?

Aplastik hastalığı nedir?

Aplastik anemi, kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan kök hücrelerin yetersizliği nedeniyle oluşan bir kansızlık hastalığıdır. Bu öncü hücreler kemik iliğinde bulunur ve tıp literatüründe hematopoetik kök hücreler olarak adlandırılır.

Aplastik anemi nedenleri nelerdir?

Aplastik Anemi Nedenleri
  • Hepatit, HIV gibi viral enfeksiyon hastalığı geçmişi.
  • Bazı ilaçlara bağlı olarak görülen yan etkiler.
  • Radyoterapi ya da kemoterapi alan kanser hastaları
  • Romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklar.
  • Böcek ilacı, arsenik ve benzen gibi zararlı kimyasallara maruz kalma.
  • Gebelik.

Aplastik anemi hangi yaşlarda görülür?

Bunlara ilaveten, büyüme faktörleri ve kök hücrelerin bulunduğu mikroçevre yetersizliği gibi diğer faktörlerin rolü çok daha nadirdir ve bunlar etkileri iyi kanıtlanmamıştır. Aplastik anemi her yaşın hastalığı olmasına rağmen 15-30 yaş civarında ve 60 yaşın üstündekilerde daha fazla görülür.

Pansitopeni ne demek?

Pansitopeni Eritrosit (alyuvar), lökosit (akyuvar) ve trombosit hücrelerinin sayısının azalması durumuna verilen isimdir. Pansitopeni genel olarak kemik iliğini etkileyen hastalıklar sonucu oluşur. Bunun dışında hipersplenizm yüzünden de oluşabileceği bilinmektedir.

Megaloblastik değişiklik ne demek?

Megaloblastik anemi, B12 vitamini ve folik asit eksikliği sonucu oluşan bir Anemi tipine verilen isimdir. Bu vitaminler DNA sentezinde önemli rollere sahiptirler. Bu nedenle eksikliklerinde DNA sentezinde çeşitli bozukluklar oluşur ve kemik iliğinde megaloblastik değişiklikler ortaya çıkar.

Miyelofibroz ne demek?

Miyelofibroz (MF), kan hücresi üretimini düzenleyen JAK yolağında, kontrolsüz sinyal iletiminin kusurlu kan hücresi üretimine neden olması ile meydana gelir ve bunun sonucunda dalak büyümesi gerçekleşir.