1 Bilimsel araştırma sürecinin aşamaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. 1 Bilimsel araştırma sürecinin aşamaları nelerdir?
  2. Bilimsel araştırma yöntemleri kaça ayrılır?
  3. Evren ve örneklem ne demek?
  4. Uygulamalı araştırma yöntemi nedir?
  5. Kuramsal çalışmalar ne demek?
  6. Kuram ve Uygulama Nedir?
  7. Eğitimde Kuram nedir?
  8. Felsefi kuramlar nedir?
  9. Idealist eğitim felsefesi eğitim kuramı olarak neyi benimser?
  10. Eğitimde davranışçı yaklaşım nedir?
  11. Duygu kuramları nelerdir?
  12. Insancıl kuram nedir?
  13. Insancıl varoluşçu yaklaşım nedir?
  14. Varoluşçu yaklaşım nedir?

1 Bilimsel araştırma sürecinin aşamaları nelerdir?

Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak:

  • Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi.
  • Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi.
  • Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
  • Problemlerin çözümü için sunulan geçici hipotezlerin belirlenmesi.

Bilimsel araştırma yöntemleri kaça ayrılır?

Bilimsel Araştırmada En çok Kullanılan İki Tür Nedir? Araştırmalarda en çok kullanılan iki tür nitel ve nicel araştırmadır. Nitel araştırma verileri metin temelinde ve nedenlere göre inceler. Nicel araştırma ise daha çok sayısal verilerle ve ölçümlerle ilerler.

Evren ve örneklem ne demek?

Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. ... Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.

Uygulamalı araştırma yöntemi nedir?

Uygulamalı araştırma, pratik problemleri çözmeyi amaçlayan bilimsel çalışma ve araştırma anlamına gelir. Bu tür araştırmalar, sıklıkla yaşam, iş, sağlık ve genel refahı etkileyen günlük sorunları çözmede önemli bir rol oynamaktadır.

Kuramsal çalışmalar ne demek?

1-Kuramsal (teorik) araştırma: Daha önce yapılmış araştırmalar-çalışmalar çerçevesinde mantıksal çözümlemeler yapılır. Mevcut veriler gözden geçirilir ve yeni gelişmeler çerçevesinde yeni ilişkiler analiz edilir. -Amaç, model ve kuramları geliştirmek ve desteklemektir.

Kuram ve Uygulama Nedir?

Kuram, gözlem, deney ve araştırma yollarıyla uygulamalardan çıkarılan ve ancak uygulamalardan bağımsız olarak değerlendirilen, bir olayı sistemli bir biçimde ele alan ve yaygınlaştırılma olasılığı yüksek olan bilgi bütünü diye tanımlayalım. Uygulama da Türkçe bir sözcüktür. İngilizcesi pratik, Arapçası tatbiktir.

Eğitimde Kuram nedir?

Bir öğrenme kuramı, birçok kapsamlı araştırma sonucuna dayalı olarak insanların nasıl öğrendiğini açıklamak üzere oluşturulmuş çeşitli genellemeleri ve ilkeleri içeren bir sistem olarak tanımlanabilir.

Felsefi kuramlar nedir?

Kuram » Felsefe Terimi 2. Belli gerçekleri açıklama, yorumlama ya da belirleme biçiminde ortaya çıkan olayları denenmemiş, yalnızca düşünce ile kurulmuş temeller üzerine oturtan, ama olaylara egemen olarak yeni olguları bulma yolunu gösteren bilimsel öğreti.

Idealist eğitim felsefesi eğitim kuramı olarak neyi benimser?

İdealizmin Eğitim Anlayışı Sezgisel düşünce de bilimsel tutum kadar önemlidir. Evreni açıklamada, ruh, ahlâk, zihin ve düşünce gibi kavramları temel alır. ... Bu nedenle idealistler konu alanı veya bilgi merkezli eğitim programı geliştirme yaklaşımını benimsemişlerdir.

Eğitimde davranışçı yaklaşım nedir?

Öğrenmenin organizmaya verilen uyarıcıyla ortaya çıktığını ve pekiştirme yapılarak kalıcı hale geldiğini savunur. Öğrenmeyi birey üzerinden değil, organizma üzerinden değerlendirir.

Duygu kuramları nelerdir?

Duygu Teorileri Temel motivasyon teorileri üç ana kategoride toplanabilir: fizyolojik, nörolojik ve bilişsel. Fizyolojik teoriler, beden içindeki tepkilerin duygulardan sorumlu olduğunu öne sürmektedir. Nörolojik teoriler, beyindeki aktivitenin duygusal tepkilere yol açtığını öne sürmektedir.

Insancıl kuram nedir?

İnsancıl kuramcılar, insanın hayvanlar gibi basit yapılara sahip olmayan, karmaşık süreçleri kendi içinde barındıran bir varlık olduğunu düşünmektedir. Bu yaklaşımı ilk olarak ortaya atan Maslow'dur. Combs ve Rogers, önemli savunucularıdır.

Insancıl varoluşçu yaklaşım nedir?

Hümanistik veya varoluşçu-hümanistik veya insancıl terapi, hümanistik psikoloji yaklaşımından hareketle oluşan, duygusal yönden rahatsız insanlar yerine psikolojik olarak sağlıklı insanlar üzerine odaklanan bir terapi biçimidir. ... Normal veya ortalama ruh sağlığına sahip insanlarla uygulanan bir terapidir.

Varoluşçu yaklaşım nedir?

Varoluşçu Kuram(Existansiyalizm) Bu kuram insanı, gelişme çabası içerisinde olan özgür bir varlık olarak ele almaktadır.Varoluşçu kuram'a göre, insanın yaşamdaki amacı varlığını, varoluşunu yaşamaktır. İnsan özgür bir varlıktır ve yaşamı anlamlı kılan insanın kendisidir.