İyot tedavisi hangi durumlarda yapılır?

İçindekiler:

  1. İyot tedavisi hangi durumlarda yapılır?
  2. Atom tedavisi nasıl yapılır?
  3. İyot vücuttan kaç günde atılır?
  4. Atom tedavisi kime uygulanır?

İyot tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Radyoaktif iyot tedavisi, zehirli guatr ve hipertiroidiye neden olan durumlarda en etkili tedavilerden birisidir. Ayrıca, tiroid kanserinde ameliyatı takiben de uygulanır. Burada amaç, geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında kalan tiroid kanser hücreleri yok etmektir.

Atom tedavisi nasıl yapılır?

Radyoaktif iyot tedavisi halk arasındaki adı ile atom tedavisi; tiroid kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücudumuzda tiroid hormonu, tiroid bezi tarafından üretilir.

İyot vücuttan kaç günde atılır?

Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.

Atom tedavisi kime uygulanır?

Tedavi kimlere uygulanır? Atom tedavisi tiroit bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda (zehirli guatr) ve tiroit bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroit kanserinde ise daha yüksek dozlarda uygulanır.