Samsun ismi nereden gelmiştir kısaca?

İçindekiler:

  1. Samsun ismi nereden gelmiştir kısaca?
  2. Samsun'un ismi neden Samsun?
  3. Samsun hangi tarihte il oldu?
  4. Samsun adının anlamı nedir?
  5. Samsunun özellikleri nedir?
  6. Samsun çarşambadan sonra neresi var?

Samsun ismi nereden gelmiştir kısaca?

Samsun adının Yunanca "Amisos" kelimesinden gelme olduğu ileri sürülmüşse de bu kelimenin kökeninin eski Yunan öncesi döneme dayandığı daha kuvvetli bir ihtimaldir. Söz konusu kelimenin Yunanca olmayıp Palaskça olduğu bugün Yunan tarihçileri tarafından da kabul edilmektedir.

Samsun'un ismi neden Samsun?

Emin Kırbıyık, “Samsun'un bilinen en eski yerleşim yeri Sahra Sıhhiye Okul Komutanlığı'nın olduğu yer ile Amisos Tepesi'nin olduğu yerlerdir. Amisos'un işgali sırasında bura yakılmıştır ve o olaydan sonra adı Kara Samsun olarak kalmıştır. ... Samsun'un ismi Enete, Simisso, Amisos ve son olarak Samsun şeklinde değişmiştir.

Samsun hangi tarihte il oldu?

Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1923 yılında da vilayet merkezi olmuştur.

Samsun adının anlamı nedir?

Sinan kelimesi Türk Dil Kurumuna göre anlamı mızrak süngü demektir. Sinan ismi ülkemizde sıklıkla kullanılan erkek çocuk isimlerinden biridir. Sinan ismi kelime itibariyle mızrak veya süngü anlamına gelmektedir. Bir diğer anlamı ise silahların sivri ucu demektir.

Samsunun özellikleri nedir?

Samsun genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Ancak sahil şeridi ve iç kesimlerinde iklim iki ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.

Samsun çarşambadan sonra neresi var?

Alaçam, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Canik, Havza, Çarşamba, İlkadım, Ladik, Kavak, Ondokuzmayıs, Salıpazarı, Terme, Tekkeköy, Yakakent, Vezirköprü şeklindedir.