Belediye bütçesi nedir?

İçindekiler:

  1. Belediye bütçesi nedir?
  2. Belediyelerin bütçesi nereden gelir?
  3. Belediye Giderleri Nelerdir?
  4. Belediye sermaye giderleri nedir?
  5. Büyükşehir Belediyesi bütçesi nasıl hazırlanmaktadır?
  6. Belediye bütçesi yasal süre içinde çıkarılmazsa bütçe hakkında son kararı kim verir?
  7. Belediye gelir kalemleri nelerdir?
  8. Belediye vergi alır mı?
  9. Genel bütçeli kamu idaresi ne demek?
  10. Bütçede sermaye gideri ne demek?
  11. Bütçeleme ilkeleri nelerdir?

Belediye bütçesi nedir?

Belediyenin stratejik planına ve performans programına uygun olarak hazırlanan bütçe, belediyenin malî yıl ve izleyen iki yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteriyor. Ayrıca gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veriyor.

Belediyelerin bütçesi nereden gelir?

Belediye Gelir Bütçesi; vergi gelirleri, vergi dışı gelirler, özel yardımlar ve fonlar olmak üzere üç tür gelirden oluşur. Bu gelirlerin yasal dayanakları bütçede gösterilir. Bütçede gelirler, vergi gelirleri (1), vergi dışı gelirler (2), yardım ve fonlar (3) rakamlarıyla kodlanır.

Belediye Giderleri Nelerdir?

a) Belediye binaları, tesisleri ile araç ve malzemelerinin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için yapılan giderler. b) Belediyenin personeline ve seçilmiş organlarının üyelerine ödenen maaş, ücret, ödenek, huzur hakkı, yolluklar, hizmete ilişkin eğitim harcamaları ile diğer giderler.

Belediye sermaye giderleri nedir?

Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.

Büyükşehir Belediyesi bütçesi nasıl hazırlanmaktadır?

Büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediye bütçeleri, büyükşehir belediye meclisinde Kasım ayı toplantısında, bir- likte görüşülerek karara bağlanır ve büyükşehir belediyesin- ce tek bütçe ve gerekirse ciltler hâlinde bastırılır. İlçe ve ilk kademe belediyelerine onaylı birer örnekleri gönderilir.

Belediye bütçesi yasal süre içinde çıkarılmazsa bütçe hakkında son kararı kim verir?

Meclis bütçeyi bütünüyle reddeder ve yasal süresi içerisinde bütçe çıkarılamazsa, durum üst yönetici tarafından 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun sayılı Belediye Kanunun 30 uncu maddelerine göre değerlendirmek üzere Bakanlığa bildirilir.

Belediye gelir kalemleri nelerdir?

Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.

Belediye vergi alır mı?

Ülkemizde belediye vergileri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda sıralanan İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisidir.

Genel bütçeli kamu idaresi ne demek?

Genel bütçe, Devlet tüzel kişiliğine dahil olan ve bu Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin bütçesidir.

Bütçede sermaye gideri ne demek?

06- Sermaye Giderleri Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.

Bütçeleme ilkeleri nelerdir?

  • Klasik Bütçe İlkeleri. ...
  • 1- Genellik İlkesi. ...
  • 2- Birlik İlkesi. ...
  • 3- Açıklık İlkesi. ...
  • 4- Subjektif Doğruluk (Samimiyet) İlkesi. ...
  • 5- Objektif Doğruluk İlkesi. ...
  • 6- Önceden İzin Alma İlkesi. ...
  • 7- Harcamalarda Tahsis İlkesi.
Daha fazla öğe...