Kan pıhtılaşması neden oluşuyor?

İçindekiler:

  1. Kan pıhtılaşması neden oluşuyor?
  2. Bebeklerin kanı neden pıhtılaşır?
  3. Kan pıhtılaşması nasıl belli olur?
  4. Gebelikte kan pıhtılaşması ne demektir?
  5. Beyinde kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?
  6. Kan pıhtılaşma tahlilleri nelerdir?

Kan pıhtılaşması neden oluşuyor?

Normal koşullarda, kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki küçük kesik ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kan damarındaki kan akımının yavaş olması da kan pıhtısı oluşumuna neden olabilir. Örneğin, bir kan damarı daraldığında, kan damar içinde hareket ettiğinden yavaşlayabilir.

Bebeklerin kanı neden pıhtılaşır?

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan vücutta karaciğer tarafından üretilen K vitamini tarafından sağlanır. Genellikle zamanından önce doğan prematüre bebeklerde rastlanan göbek kanaması, bu şekilde pıhtılaşmanın yeteri kadar olmaması sonucunda görülür. Yani K vitamini eksikliği buna sebep olur.

Kan pıhtılaşması nasıl belli olur?

- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.

Gebelikte kan pıhtılaşması ne demektir?

Bebek ve anne arasındaki beslenme, kan alışverişi plasentadaki kılcal damarlarla olur. Pıhtılaşma eğilimi hastalığı olanlar gebe kaldıklarında bu kılcal damarlarda çok küçük pıhtılar oluşur ve tıkanma yapar. Bu durum bebeğin beslenmesini ve dolayısıyla da gelişimini bozar ve sonunda düşük olur.

Beyinde kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?

Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.

Kan pıhtılaşma tahlilleri nelerdir?

Kanın pıhtılaşma sürecini ölçen testlere INR testi adı verilmektedir. Genellikle her hasta için uygulanmamaktadır. Fakat bazı durumlarda gerekli olur. Bu testler kan sulandırıcı ilaç tedavileri dönemlerinde yapılmaktadır.