Çilehane ne demek?

İçindekiler:

  1. Çilehane ne demek?
  2. Hacı Bayram Veli çilehanesi nerede?
  3. Çilehane nedir ne işe yarar?
  4. Çile odaları nedir?
  5. Çilehane nerelerde var?
  6. Hacı Bayram ziyarete açık mı?
  7. Erbain çıkarmak ne demek?
  8. Mevlevilikte çile ne demektir?
  9. Hacı Bektaş delikli taş nerede?
  10. Hacı Bektaş Veli kabri nerede?

Çilehane ne demek?

ÇİLEHÂNE. (ﭼﻠﻪ ﺧﺎﻧﻪ) i. (Fars. çile ve ḫāne “ev, yer” ile çile-ḫāne) Dervişlerin çilelerini doldurmak üzere kapandıkları yer: Hacı Bayram'ı Roma kartalının bu mermer yuvasında çilehânesini seçmeye götüren gizli tesâdüf nedir? (Ahmet H. Tanpınar).

Hacı Bayram Veli çilehanesi nerede?

Ankara'da Hacı Bayram Camisi altında bulunan ve Hacı BayramVeli'nin 40 gün ''itikaf''a (Allah rızasını kazanmak düşüncesiyle belli adap çerçevesinde mescitte kalma) girdiği çilehane ziyarete açıldı.

Çilehane nedir ne işe yarar?

aşık mahsuni şerif'in mezarının bulunduğu, hacıbektaş ilçesi'ndeki bir mezarlık/tepe. tasavvufta dervişlerin çile doldurdukları yer. aziz mahmud hüdayi'nin bulgurlu'da bir çilehanesi vardır ve çilehâne adı ile maruf bir yerdir.

Çile odaları nedir?

Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi "Çile" sözü, Farsça'daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında "Çile doldurmak" ya da "Çile çekmek" şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.

Çilehane nerelerde var?

1413 yılında, Çelebi Mehmet'in emirlerinden Yakup Paşa yaptırmıştır. Bugün cami olarak kullanılan yapı esas olarak bir Halveti Tekkesi'dir.

Hacı Bayram ziyarete açık mı?

Hacı Bayram Veli Türbesi haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Erbain çıkarmak ne demek?

Hz. Muhammed'in kırk hadisini toplayan yapıtlara hadis-i erbain (kırk hadis) denir. ... Ayrıca esmâ ve sülûk'u kabul eden tarikatlarda dervişlerin kırk gün bir yere kapanıp kendilerini ibadete vermelerine erbain denmiştir (çile). Bunun için erbaine girmek, erbain çıkarmak, erbainden çıkmak gibi deyimler kullanılmıştır.

Mevlevilikte çile ne demektir?

Mevlevîlikte çile, yukarıda belirtildiği gibi olmayıp, bin bir gün müddetle usûl ve âdâba uygun olarak on sekiz değişik hizmeti görmektir. Çile müddetinin bin bir gün olması; Hz. ... Çile kırılırsa baştan başlayarak bin bir günü yeniden hizmetle geçirmek icap eder.

Hacı Bektaş delikli taş nerede?

Delikli Taş Ulaşım Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan bu mağaraya ulaşım oldukça kolaydır. İnsanların ilk olarak Nevşehir'e gelmesi gerekmektedir. Nevşehir ile Hacıbektaş ilçesi arası 60 km. kadardır. Bu yol genel olarak otobüsler ve minibüsler ile geçilmektedir.

Hacı Bektaş Veli kabri nerede?

Nevsehir /Hacıbektaş, Hacıbektaş, Türkiye Hacı Bektaş-ı Veli/Defnedildiği yer