Rektosel nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Rektosel nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir?
  2. Rektosel erkeklerde görülür mü?
  3. Rektosel ameliyatsız geçer mi?
  4. Rektosel kendiliğinden geçer mi?
  5. Defekografi nasıl yapılır?
  6. Makat sarkması nedir neden olur?

Rektosel nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Rektosel (Bağırsak Fıtığı) erkeklerde de meydana gelebilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle sık ve normal doğum yapmış kadın hastalarda daha fazla gözlemlenmektedir. Rektosel (Bağırsak Fıtığının) bazı belirtileri ise; Tuvaletini yapamama. Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı

Rektosel erkeklerde görülür mü?

Rektum ön duvarının vajinaya doğru uzanmasıdır. Çoğu rektosel kadınlarda görülür. Erkeklerde nadir olsa da görülebilir.

Rektosel ameliyatsız geçer mi?

Ameliyatsız yöntemler yetersiz kaldığında ve rektosel hastanın günlük hayatını engellemeye devam ettiği durumlarda ameliyatlı tedaviler uygulanabilir. Bu amaçla abdominal, rektal veya vajinal yöntemler kullanılabilir. Rektoselin boyutu ve yakınmalara uygun yöntem seçilir.

Rektosel kendiliğinden geçer mi?

Maalesef ilerlemiş durumda olan rektosel hastalığının kendiliğinden geçmesi pek olası değildir. Ancak diyet programları, doğru beslenme ve egzersiz gibi yöntemlerle hastaların şikayetlerinin azalması bir nebze de olsa mümkün olabilir.

Defekografi nasıl yapılır?

İşlem öncesi rektum lavman ile boşaltılır. Hazırlanan 200-300cc jel ve kontrast madde karışımı ile doldurulur. İnceleme için X ray makinasına ya da manyetik rezonans görüntüleme cihazı içine alınır. Hastaya hangi aşamalarda (sakin, ıkınma, kasma, boşaltma gibi) çekim yapılacağı anlatılarak, yapması istenir.

Makat sarkması nedir neden olur?

Çünkü yaş ilerledikçe makatın sağlıklı kalmasını sağlayan kas grupları gevşemekte ve kalın bağırsakların dışarı sarkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca aşırı ishal, çeşitli parazit enfeksiyonları, KOAH ve aşırı öksürme, kistik fibroz, rektal polipler gibi rahatsızlıkların da makat sarkmasını tetiklediği söylenebilir.