Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?

İçindekiler:

  1. Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?
  2. Savcı tutuklama emri verebilir mi?
  3. Savcı tutuklama kararı verir mı?
  4. Cezaevleri özelleştirilebilir mi?
  5. Tutuklama kararı kimlere verilir?
  6. Tedbir amaçlı tutuklama ne demek?
  7. En fazla ne kadar tutuklu kalınır?

Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?

Cumhuriyet savcısı veya kolluk tutuklama kararı veremez. Ancak, soruşturma evresinde savcı adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakabilir. ... ─ Şüpheli ve sanığın da soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında salıverilme talebinde bulunma hakkı vardır.

Savcı tutuklama emri verebilir mi?

Savcılık veya Kolluğun Yakalama Emri: Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler. (CMK m.98/2).

Savcı tutuklama kararı verir mı?

Tutuklama Nedir? (CMK m.100) Savcılığın belli şartların gerçekleşmesi halinde yakalama kararı çıkartma yetkisi varsa da tutuklama kararı verme yetkisi yoktur. Soruşturma aşamasında tutuklama kararı Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı mahkeme tarafından verilmektedir.

Cezaevleri özelleştirilebilir mi?

Türkiye şartları gözönüne alındığında cezaevlerinin özelleştirilmesi engelleyen özel bir durum sözkonusu değildir. Mevcut cezaevlerinden dördü çocuk ıslahevi, yedisi açık, otuz biri yarı açık ve beş yüz seksen dördü kapalı cezaevidir.

Tutuklama kararı kimlere verilir?

Tutuklama kararı da bu koruma tedbirlerinden biridir ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda düzenlenmiştir. Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.

Tedbir amaçlı tutuklama ne demek?

Tutuklama, delillerin korunması, şüpheli veya sanığın kaçmasını önleme vb. gibi nedenlerle geçici olarak başvurulan bir koruma tedbiridir. Tutuklama kararı, ister soruşturma ister kovuşturma aşamasında olsun mutlaka bir hakim tarafından verilmelidir.

En fazla ne kadar tutuklu kalınır?

“Tutuklulukta geçecek süre (1) (Değişik: 2006/5560) Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak, bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. (2) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.