Ok ve yay hangi ağaçtan yapılır?

İçindekiler:

  1. Ok ve yay hangi ağaçtan yapılır?
  2. Hangi ağaçtan oyma yapılır?
  3. Yay ne ağacından yapılır?
  4. Oyma kaşık hangi ağaçtan yapılır?
  5. Yay ipi neden yapilir?

Ok ve yay hangi ağaçtan yapılır?

Ağaç, kemik, sinir ve tutkal yay yapımında kullanılan esas maddelerdir. Yapımda kullanılan ağaçların en kıymetlisi akça ağaç ve kızılcık ağacı sürgünleridir. Yayın önemli bir parçası kemik, öküz veya manda boynuzundan yapılırdı. Yaya gerilen ve atış hızı sağlayan sinir ise öküzün, bilek ve dizi arasından çıkartılırdı.

Hangi ağaçtan oyma yapılır?

Yontma ve oyma tarzında işlemler için –özellikle başlangıçta– yumuşak (ve mutlaka kuru) ağaç kullanılmalıdır. En yumuşak ağaçlardan birisi Ayous adındaki ağaçtır.

Yay ne ağacından yapılır?

Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "tirkeş" ya da "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur.

Oyma kaşık hangi ağaçtan yapılır?

Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe veya armut gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Küçük keser, törpü yardımıyla şekillendirilen kaşıklar genellikle Akseki, Gediz, Taraklı bucaklarında yapılmaktadır.

Yay ipi neden yapilir?

Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "tirkeş" ya da "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. ... Suni malzemeler ve ipek yok iken gerip bükülerek kurutulmuş küçükbaş hayvan bağırsağı rutubetten korunarak kullanılırdı.