AİHM kararları nereden görebiliriz?

İçindekiler:

  1. AİHM kararları nereden görebiliriz?
  2. Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?
  3. AİHM yargıçları hangi yöntemle belirlenir?
  4. Türkiye Avrupa insan hakları mahkemesine bireysel başvuru hakkını ne zaman tanımıştır?
  5. Avrupa insan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi kaç yargıçtan?
  6. Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcı mı?
  7. AİHM kesinleşen kararları kim denetler?
  8. AİHM ne zaman üye olduk?
  9. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı ne zaman verildi?
  10. Avrupa insan hakları sözleşmesi ne zaman kabul edildi?
  11. Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların kabul edilebilirlik şartları?
  12. Anayasa Mahkemesi kararlarının niteliği nedir?

AİHM kararları nereden görebiliriz?

H.M tarafından verilen kararlar, tarihinden itibaren Başkanlığımızca tercüme edilmekte olup, tercüme edilen karar metinlerine www.inhak.adalet.gov.tr adresinden ulaşmak mümkündür.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi kararları bağlayıcı mıdır?

AİHM kararları üye devletler için bağlayıcıdır. Ne var ki bu kararlar ulusal hukuk düzeninde derhâl sonuç vermez; ulusal mahkeme kararlarını, düzenlemeleri ya da kanunları hükümsüz kılmaz.

AİHM yargıçları hangi yöntemle belirlenir?

AİHM'de Sözleşmeye taraf ülke sayısı kadar hâkim görev yapar ve halen Mahkemede 47 hâkim vardır. Hâkimler, taraf devletler tarafından sunulan üç kişilik liste üzerinden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından seçilir. 9 yıllık bir süre için seçilen hâkimler yalnızca bir dönem görev yapabilirler.

Türkiye Avrupa insan hakları mahkemesine bireysel başvuru hakkını ne zaman tanımıştır?

Türkiye AK'nın kurucu üyeleri arasında sayılmaktadır. AİHS'nin denetim sürecine bireysel başvuru hakkını 1987'de ve AİHM'nin zorunlu yargı yetkisini 1990'da kabul etmiştir. Ülkemiz, ulusal düzeyde yürütülen reform çalışmalarında, Sözleşme hükümlerini ve Mahkeme içtihadını temel almaktadır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi kaç yargıçtan?

Bir dava için kurulan Dairenin asıl üyesi olmayan Bölüm üyesi yargıçlar, o dava için yedek üye olarak görev yaparlar. 5. Mahkeme'nin Büyük Dairesi on yedi yargıçtan oluşur; Mahkeme Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Bölüm Başkanları Büyük Dairede re'sen yer alırlar.

Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcı mı?

Anayasa'nın 153. maddesinde yer alan Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğuna dair hükmün herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla mahkemeler ve kamu gücünü kullanan diğer organlar Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamaktan veya gereğini yerine getirmekten kaçınamaz.

AİHM kesinleşen kararları kim denetler?

Bu maddeye göre taraf devletler AİHM'in verdiği kararlara uymayı taahhüt ederler (1. fıkra) ve AİHM kararlarının taraf devletlerce uygulanması Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi adına Delegeler Komitesi tarafından denetlenir.

AİHM ne zaman üye olduk?

Türkiye 'te sözleşmeyi onaylamış, 'de de bireysel başvuru hakkını tanımıştır. Mahkemenin zorunlu yargı yetkisini ise 'da kabul etmiştir.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı ne zaman verildi?

Bireysel başvurunun uygulamaya geçirilmesiyle, kamu gücünü kullanan kişi ve kurumların sebep olduğu hak ihlallerine karşı tarihinden itibaren anayasal yargı denetimi başlatılmıştır.

Avrupa insan hakları sözleşmesi ne zaman kabul edildi?

Türkiye, Sözleşme'yi tarihinde imzalamıştır. tarih ve 6366 sayılı Onay Kanunu, tarih ve 8662 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruların kabul edilebilirlik şartları?

Kabul Edilebilirlik Koşulları Başvuru imzasız (anonim) olmamalıdır. Başvuru, daha önce AİHM ya da bir başka uluslararası organ önüne getirilmemiş olmalıdır. İhlal iddiası Sözleşme ve ek protokollerinde düzenlenen haklara ilişkin olmalıdır. Dayanaktan yoksun ya da temelsiz olmamalıdır.

Anayasa Mahkemesi kararlarının niteliği nedir?

ÖZET : Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucunda verdiği ihlal kararları, soyut ve somut norm denetiminden farklı olarak, sadece başvuruda bulunan kişi ve başvuruya konu idari işlem ya da karar açısından geçerli ve bağlayıcıdır. ... Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru ikincil nitelikte bir yoldur.