Yörüklerin ana yurdu neresidir?

İçindekiler:

  1. Yörüklerin ana yurdu neresidir?
  2. Yörüklerin atası kimdir?
  3. Yörükler göçmen midir?
  4. Ege'deki Türklere niçin Yörük denmiştir?

Yörüklerin ana yurdu neresidir?

Yörük; Yürümek fiilinden yapılma, Anadolu' ya gelip yurt tutan göçebe Oğuz boylarını (Türkmenleri) ifade eden bir kelimedir. Türklerin ilk yurdu Orta Asya idi. Türkler Çin Seddinin ötesinde, Orta Asya' da çok çetin iklim ve arazi şartlarında göçebe hayvancılıkla geçinmeye çalışıyorlardı.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.

Yörükler göçmen midir?

Yörükler Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen ad. ... 11. yüzyılda Orta Asya'dan göç eden ve göçebe hayat yaşayan Oğuzlar, İran'dan geçerek, Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'ya geldiler.

Ege'deki Türklere niçin Yörük denmiştir?

Yörük kelimesi, Türkçede yürümek kelimesinden türetilerek oluşturulmuştur. Yörükler, etnik olarak Türklerin Türkmen-Oğuz kolundandırlar. Türklerin Anadolu'ya göçüyle yerleşik hayata geçen Oğuz Türkleri Türkmen adıyla kalmış, göçebe kalanlar ise Yörük adıyla anılmışlardır.