Bel fıtığı başlangıcı nasıl oluyor?

İçindekiler:

  1. Bel fıtığı başlangıcı nasıl oluyor?
  2. Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
  3. Bel fıtığı ilerlediğinde ne olur?
  4. Fıtık nasıl geçer?
  5. Kasık fıtığı olanlar spor yapabilir mi?

Bel fıtığı başlangıcı nasıl oluyor?

Bel fıtığı, omurları arasındaki kıkırdağın şiddetli zorlama (ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme, fazla kilo ve çok doğum) sonucu yerinden kayması ve yırtılması ile omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ile meydana gelir.

Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.

Bel fıtığı ilerlediğinde ne olur?

Bel fıtığı başlangıç aşamasındaki bu belirtiler, fıtığın ilerlemesi halinde şiddetlenebilir ve hastalar ek sağlık sorunları yaşayabilir. Bel fıtığı ilerlediğinde boşaltım sistemi kaslarına hakim olamama ve erkeklerde sertleşme sorunu gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Fıtık nasıl geçer?

Çoğunlukla fizik tedavi ve ilaçlar ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan hasta iyileşir. Ancak iyileşmeyen vakalarda diskektomi yöntemi ile cerrahi müdahalede bulunulur.

Kasık fıtığı olanlar spor yapabilir mi?

Kasık fıtıkları karın bölgesinde basıncın artmasıyla kötüleşebilir ancak egzersiz yapmak mümkündür. Hatta bazı fıtık egzersizleri sayesinde fıtığın kötüye gitmesi önlenebiliyor. En basit kasık fıtığı egzersizlerinden biri basitçe yürümektir. Yürümek fıtıkların iyileşmesine ve önlenmesine yardımcı olur.