TDK ekte nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. TDK ekte nasıl yazılır?
  2. Personeller doğru mu?
  3. Evrak çoğul olur mu?
  4. Evrak işleri ne demek?
  5. Gelen evrak kaydı nedir?
  6. Mahzeni evrak nedir?
  7. Hazine-i Evrak kim kurdu?
  8. Hazine-i Evrak hangi padişah?
  9. Hazine-i Evrak ne zaman kuruldu?
  10. Cumhuriyet Arşivi ne zaman kuruldu?
  11. Cumhuriyet Arşivi nedir?
  12. Devlet arşivlerinde neler var?
  13. Şehir Arşivi nedir?
  14. Kurum arşivi ne demek?
  15. Hastane arşivi nedir?
  16. Arşiv malzemesi nedir?
  17. Kurum arşivi saklama süreleri ne kadardır?
  18. Arşivler kaç yıl saklanır?
  19. Evrak saklama süresi kaç yıldır?
  20. Öğrenci dosyaları kaç yıl saklanır?
  21. Ödeme emri belgeleri kaç yıl saklanır?

TDK ekte nasıl yazılır?

TDK kurallarına göre "ekteki" bitişik yazılır çünkü burada kullanılan -de, dahi anlamında değildir ve buradaki -ki bağlaç değildir. "Ekte ki", "ek teki", "ek de ki" gibi yazımlar yanlıştır. Yukarıdaki kullanımlar doğru kullanımlardır.

Personeller doğru mu?

Bu kelime genellikle Personeller şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Personel şeklinde olmalıdır.

Evrak çoğul olur mu?

Çünkü evrak kelimesinin Türkçe karşılığı kağıt yaprakları, resmi belgeler. Yani kelime zaten çoğul. Tekil hali varak.

Evrak işleri ne demek?

Sanayi, ticaret, tarım, maliye vb. alanlara ilişkin ekonomik etkinliklerin bütünü. Kamu yararına yapılan işler. Herhangi bir yere düzen verici, günlük yaşayışı sağlayıcı her türlü çalışma.

Gelen evrak kaydı nedir?

Bizim evrak diye tanımladığımız ise kamu kurum/kuruluşlarının aralarında ya da özel ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla yazılan resmi yazılardır.

Mahzeni evrak nedir?

Hazine-i Evrak (Osmanlı Arşivi, Arşiv) Osmanlı devlet arşivine verilen isim. Önceleri sarayda iki evrak mahzeni vardı. Bunlardan biri Paşakapısı'nda, diğeri de eski Divanhane yeri yakınındaydı. ... 1846 yılından sonra sadrazamlık (Paşakapısı) arşivi, Hazine-i evrak adıyla anılmaya başladı.

Hazine-i Evrak kim kurdu?

Modern anlamda arşivcilik konusunda ilk ciddi girişim, devrin Maliye Nazırı Safvetî Paşa'nın 1845'te Enderun'daki tarihi belge ve defterleri bir düzen içine alma yönündeki çalışmasıdır. Tam manasıyla modern arşivcilik ise 1846'da Hazine-i Evrak Nezareti'nin kurulmasıyla başlar.

Hazine-i Evrak hangi padişah?

Binanın yapımı, Sultan Abdülmecid'in 8 Kasım 1846 tarihli iradesi ile karar altına alındı. Gülhane Parkı'nın girişindeki Alay Köşkü'nün karşısında yer alan bu binaya arşiv defterlerini “devletin hazinesi” olarak gören anlayıştan ötürü binaya “arşiv” değil de “Hazine-i Evrak” adı verildi.

Hazine-i Evrak ne zaman kuruldu?

Tam manasıyla modern arşivcilik ise, 1846'da Hazine-i Evrak Nezareti'nin kurulmasıyla başlar ve bugünkü Başbakanlık Devlet Arşivi'nin çekirdeğini teşkil eder. Aynı sene Bâb-ı Âlî'nin iç kısmında yüksekçe, rutubetsiz bir yer seçilerek ve özel olarak imal edilen tuğla ile mükemmel bir bina yapılır.

Cumhuriyet Arşivi ne zaman kuruldu?

1984 tarihli ve 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu ile Cumhuriyet Arşivi, Osmanlı Arşivi ve Dokümantasyon Daire Başkanlıklarını kapsayan bir kurum olarak kuruldu.

Cumhuriyet Arşivi nedir?

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden başlayarak özellikle Millî Mücadele, onu takip eden dönem ve Cumhuriyet'in ilânından bugüne kadar teşekkül eden her türlü arşiv malzemesi ve zamanla arşiv malzemesi haline gelecek olan arşivlik malzemenin kontrol altına alınması, bunların arşivcilik metot ve tekniklerine uygun ...

Devlet arşivlerinde neler var?

Arşivlerde bulunan belgeler ise eski bir hatırat, mektup, telgraf, padişah emri, sadrazamların padişaha yaptığı arzlar, Bab-ı Ali'den çıkan evraklar, fotoğraflar, eski kitaplar gibi birçok türden belge bulunmaktadır.

Şehir Arşivi nedir?

Şehir (Kent) Arşivleri: Bir kentin yerel kültür mirasını yansıtan her türlü belge, yayın, kitap, fotoğraf, harita, folklorik öğeler gibi arşiv malzemelerinin toplandığı arşivlerdir.

Kurum arşivi ne demek?

Kurum arşivi: Kurum ve kuruluşların, merkez teşkilâtları içinde yer alan ve arşiv malzemesi ile arşivlik malzemenin, birim arşivlerine nazaran daha uzun süreli saklandığı merkezî arşivlerdir.

Hastane arşivi nedir?

Tıbbi Arşiv Birimi klinik servislere yatışı yapılan hastalar için oluşturulan dosyaların toplandığı, muhafaza edildiği ve hizmete sunulduğu birimdir. Sağlık hizmetinin kalitesi açısından tek dosya sistemi kullanılmakta, Hastaneye yatışı gerçekleşen her hastaya arşiv numarası olarak bir dosya tanımlanmaktadır.

Arşiv malzemesi nedir?

Ait olduğu devrin ahlak, örf ve adetlerini veya çeşitli özelliklerini belirten, Her türlü yazılı evrak, defter, resim, plan, harita, proje, mühür, damga, fotoğraf, film, ses ve görüntü bandı, baskı ve benzeri belgeler ve malzemeler arşiv malzemesidir.

Kurum arşivi saklama süreleri ne kadardır?

Madde 24- Kurumun elinde bulunan arşiv malzemesinin, Kurum arşivlerinde bekletilme ve saklanma süreleri 10-14 yıl arasındadır.

Arşivler kaç yıl saklanır?

Mükellefler elinde bulunan arşivlik malzeme birim arşivlerinde 1-5 yıl süre ile; arşiv malzemesi ise, kurum arşivlerinde 10-14 yıl süre ile saklanır.

Evrak saklama süresi kaç yıldır?

6102 Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82.Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir. Kanunun 82.maddesi (1). Bendinin (a) ve (d) fıkralarında Her işletmenin saklaması gereken belgeler ve evraklar tanımlanmış olup, ilgili maddenin (5).

Öğrenci dosyaları kaç yıl saklanır?

OKULLARDA EVRAK SAKLAMA SÜRELERİ
SAKLANACAK EVRAKSAKLAMA SÜRESİ
Ortak Alışveriş Defteriİlgili Birimde-3 yıl
Öğrenci Taksit Defteriİlgili Birimde-3 yıl
Yıllık, mazeret ve sağlık izini onaylarıİlgili Birimde-3 yıl
İlkokul öğretmenlerinin atama ve nakit Kararnameleri listesiİlgili Birimde-3 yıl il MEM. süresiz

Ödeme emri belgeleri kaç yıl saklanır?

Geçici Madde 1 – (Ek : 21.