VATS ameliyatı nedir?

İçindekiler:

  1. VATS ameliyatı nedir?
  2. Göğüs cerrahi VATS nedir?
  3. VATS nerede kullanılır?
  4. Kapalı akciğer ameliyatı nasıl olur?
  5. VATS neden yapılır?
  6. VATS biyopsi nasıl yapılır?
  7. Kapalı akciğer ameliyatı ne kadar sürer?
  8. Akcigerden parca nasıl alınır?
  9. Akciğer ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

VATS ameliyatı nedir?

Vats Yöntemi; bir video yardımı ile göğüs içinin görüntülenmesi, sonrasında göğüse açılan1 ile 3 adet arasında değişen yaklaşık 1.5-2 cm lik kesilerden çeşitli cerrahi aletler kullanılarak göğüs cerrahisi ameliyatlarını yapma yöntemidir.

Göğüs cerrahi VATS nedir?

Video kamera yardımı ile göğüs duvarında açılan 2 veya 3 adet 1,5 cm'lik kesi ile göğüs kafesi içine aletler ile girerek mevcut patolojiyi ortadan kaldırmaya yönelik genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.

VATS nerede kullanılır?

VATS, göğüs cerrahisinde hem tanısal hem de tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Akciğer zarı hastalıkları, iki akciğerin arasında bulunan mediasten bölgesine ait hastalıklar ya da akciğer kanserleri gibi akciğerin kendi dokusuna ait birçok hastalıkta VATS tekniği güvenle uygulanabilmektedir.

Kapalı akciğer ameliyatı nasıl olur?

(ETS) endoskopik Kapalı Akciğer Ameliyatı yöntemidir. Bu yöntemde Endoskopik Kamera kaburgalar arasından yapılan 1,2 veya 3 adet 1 cmlik kesilerden göğüs boşluğuna ilerletilir. Görüntü video ekranına yansıtılır, kesilerden içeriye özel cerrahi aletler ilerletilerek işlem gerçekleştirilir.

VATS neden yapılır?

Torakoskop adı verilen özel bir video kamera kullanılmaktadır. Minimal invaziv bir cerrahi türüdür ve geleneksel açık cerrahi yaklaşımlara göre daha küçük kesikler kullanılmaktadır. VATS ameliyatı yaygın olarak akciğer kanseri nedeniyle akciğerin bir parçasının alınmasında da kullanılmaktadır.

VATS biyopsi nasıl yapılır?

Torakoskopik biyopsi. Genel anestezi verildikten sonra göğüs duvarından göğüs boşluğuna endoskop yerleştirilir. Muayene için akciğer dokusu elde etmek amacıyla endoskop yoluyla çeşitli biyopsi araçları kullanılabilir. Bu işlem video destekli torasik cerrahi (VATS) biyopsisi olarak da adlandırılmaktadır.

Kapalı akciğer ameliyatı ne kadar sürer?

Rutin bir akciğer ameliyatı yaklaşık 4-5 saat sürer. Hasta cerrahi yoğun bakım ünitesine çıkarılır ve genellikle 24 saat sonra servise alınır. Ameliyat sonrası hastanın idrar sondası, 2 adet göğüs boşluğuna yerleştirilmiş dreni bulunur bu drenlerden içeride birikmemesi gereken sıvı hava toplanır.

Akcigerden parca nasıl alınır?

Kalın bir iğne cilt üzerinden geçilip akciğer zarları arası boşluğa girilir. Kalın iğnenin içinden daha ince bir iğne geçirilip dokudan parça koparılır. Genellikle 3 biyopsi örneği alınır. İşlem bittikten sonra biyopsi yapılan alan bandaj ile kapatılır.

Akciğer ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Kapalı ameliyat uygulanan hastalarda hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra normal yaşantıya dönülebilir. Açık ameliyatlardan sonra bu süre yaklaşık 3 haftadır.