Karın içinde serbest sıvı nedir?

İçindekiler:

  1. Karın içinde serbest sıvı nedir?
  2. Periton sıvısı nedir?
  3. Assit tanısı nedir?
  4. Periton zarı hangi organlarda bulunur?
  5. Periton zarı ne işe yarar?

Karın içinde serbest sıvı nedir?

Periton boşluğunda patolojik miktarda sıvı bulunmasına “asit” adı verilmektedir. Asit tanımı periton boşluğunda serbest sıvı birikmesi olarak anlaşılmalı, abse ve kistik lokalize sıvı birikmeleri gibi diğer patolojik olan durumlar bu tanıma dahil edilmemelidir. Asitin en sık sebebi sirozdur (% 85).

Periton sıvısı nedir?

Periton boşluğu yaklaşık 1-2m²'lik yüzey alanı ile vücuttaki en büyük serozal yüzeydir ve günde yaklaşık 50 ml'ye yakın sıvı üretir. Bu sıvı karın içi organlar, özellikle hareketli olan bağırsaklar için kaygan bir yüzey oluştururken enfeksiyonlara karşı koruyucu bir bariyer görevi de görür.

Assit tanısı nedir?

Asit, assit, ascites, karında yani periton boşluğunda sıvı toplanması. Teknik olarak periton boşluğunda 25 ml yi geçen sıvı asit olarak kabul edilir. En çok kronik karaciğer yetmezliğinde (siroz) görülür. Peritonitis karsinomatoza, over kanseri, metastatik karaciğer kanseri, kalp yetmezliği diğer sık nedenlerdir.

Periton zarı hangi organlarda bulunur?

Karın boşluğu, periton (karın zarı) adı verilen koruyucu bir zarla kaplanmıştır. İç duvar parietal periton ile kaplıdır. Böbrekler, peritonun arkasındaki karın boşluğunda bulunur. İç organlar ayrıca viskeral periton ile kaplıdır.

Periton zarı ne işe yarar?

Periton, karın içinde birçok organın dış yüzünün tamamını ya da bir bölümünü örten ayrıca bu organları karın duvarına ve karın içindeki diğer yapılara bağlayarak onların karın içinde sabit kalmalarına yardım eden bir zardır.