İrtifak hakkı hangi tür bir haktır?

İçindekiler:

  1. İrtifak hakkı hangi tür bir haktır?
  2. İrtifak hakkı nedir Süresi?
  3. İrtifak hakkı sözleşmesi nedir?
  4. Tapuda irtifak hakkı nasıl kaldırılır?
  5. Irtifak hakkı nasıl kazanılır?
  6. Irtifak hakkı çeşitleri nelerdir?
  7. Tapuda geçit hakkı nasıl kaldırılır?
  8. Irtifak hakkı nasıl sona erer?
  9. TEK lehine irtifak hakkı nasıl kaldırılır?
  10. İrtifak hakkı ne hakkıdır?
  11. İrtifak hakkı hangi durumlarda sona erer?

İrtifak hakkı hangi tür bir haktır?

Kullanım hakkı olarak da bilinen irtifak hakkı, taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği ayni bir haktır. Bir diğer ifadeyle, taşınmazın sahibinin taşınmaz üzerindeki hak ve faydaları kısıtlanırken, hakkı kullanan kişiye taşınmaz üzerinde bazı haklar verilir.

İrtifak hakkı nedir Süresi?

Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.

İrtifak hakkı sözleşmesi nedir?

Bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan yetkiye irtifak hakkı deniyor. Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. ...

Tapuda irtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı, MK 783. Gereğince tapu sicilindeki kaydın terkini ile mümkün olmaktadır. Yararlanan taşınmaz malikinin yazılı terkin talebi ile terkin yapılması mümkündür. Bunun haricinde, yüklü veya yararlanan taşınmazın yok olması halinde İrtifak hakkı da ortadan kalkmaktadır.

Irtifak hakkı nasıl kazanılır?

Madde 780 - İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır. İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür.

Irtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İrtifak Hakkı Çeşitleri Nelerdir?
  • İntifa hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. İntifa Hakkı)
  • Oturma hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Oturma Hakkı)
  • Üst(inşaat) hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Üst Hakkı)
  • Kaynak hakkı
  • Diğer irtifaklar(Geçit İrtifakı) (Ayrıntılı bilgi için bkz. Geçit İrtifakı)

Tapuda geçit hakkı nasıl kaldırılır?

1-) Süresi dolmuş olan geçit hakkını malik terkin ettirebilir.
  1. 2-) Hak lehtarının ölmüş olması terkin sebebi değildir. ...
  2. 3-) Geçit hakkının süresinin dolup dolmadığı kontrol edilir.
  3. 4-) Terkin harcı tahsil edilir.
  4. 5-) Tescil istem belgesi düzenlenir.
  5. 6-) Takbis üzerinden terkin yapılır.
Daha fazla öğe...

Irtifak hakkı nasıl sona erer?

Cevap 92:İrtifak hakları ya tapu sicilinden terkini ile ya da taşınmazlardan birinin tamamen zayi olması ile sona erer. Süreye bağlı olarak kurulmuşsa, sürenin dolmasıyla da sona erer.

TEK lehine irtifak hakkı nasıl kaldırılır?

İrtifak hakkı için talepte de bulunabildiği gibi irtifak hakkının kaldırılması da talep edilebiliyor. İrtifak hakkının kaldırılması için taşınmazın bulunduğu yerde ki yetkili mahkemeye dava açılabiliyor. Dava açmak için il olarak başvuru dilekçesi verilmesi gerekiyor.

İrtifak hakkı ne hakkıdır?

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan bir ayni haktır. Ayni hak olarak herkese karşı ileri sürülebilen mutlak bir etkiye sahip olmakla birlikte eşya üzerinde sınırlı bir hâkimiyet sağlar.

İrtifak hakkı hangi durumlarda sona erer?

Cevap 92:İrtifak hakları ya tapu sicilinden terkini ile ya da taşınmazlardan birinin tamamen zayi olması ile sona erer. Süreye bağlı olarak kurulmuşsa, sürenin dolmasıyla da sona erer. Yararlanan ve yükümlü gayrimenkulün ayni kişiye ait olması irtifak hakkını sona erdirmez.