Gezi Yazı Türleri Nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gezi Yazı Türleri Nelerdir?
  2. Gezi yazıları hangi anlatım türüne benzer?
  3. Gezi yazısı edebi metin midir?
  4. Gezi yazısı tarafsız mıdır?

Gezi Yazı Türleri Nelerdir?

Gezi yazılarını, yolculuk yapılan yer bakımından ikiye ayırmak mümkündür: Yurtiçi gezi yazıları ve yurt dışı gezi yazıları. Yurtiçi gezi yazıları, bir yazarın herhangi bir amaçla kendi ülkesinde yaptığı bir yolculuk sırasında gezip gördüğü yerleri ve edindiği izlenimleri anlattığı yazılardır.

Gezi yazıları hangi anlatım türüne benzer?

Gezi yazılarında yazar; açıklayıcı anlatım, öyküleyici anlatım, betimleyici anlatım ve tartışmalı anlatım gibi bütün anlatım yollarından yararlanır. Ayrıca okuyucuya değişikliği gösterebilmek için örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme gibi nesnel verilerden de yararlanabilir.

Gezi yazısı edebi metin midir?

Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir. Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi metinler anlatmaya bağlı öğretici metinlerdir.

Gezi yazısı tarafsız mıdır?

Gezinin en önemli farkı, gerçekleri esas alması yanında yazarın bakış açısı ve yorumlarının esere kattığı zenginlik ve renktir. Röportajda gezi yazılarına göre objektif olmak şartı, daha sade bir dil kullanma mecburiyeti vardır, oysa gezi edebî sanatlardan ve dilin bütün imkânlarından faydalanır.