Beyinde damar yumağı nedir?

İçindekiler:

  1. Beyinde damar yumağı nedir?
  2. Beyin damarı nasıl açılır?
  3. Kavernom küçülür mü?
  4. Beyinde yumak neden olur?
  5. Beyinde damar yumağı öldürür mü?
  6. Kavernom tehlikeli midir?

Beyinde damar yumağı nedir?

Beyinde olması gereken kılcal damarlarını yerine anormal damar kanallarının oluşmasıyla meydana gelen damar yumağı denilen AVM hastalığı normal dokunun beslenmesini bozar. Sara, ilerleyici felç, konuşma ve görme bozukluğuna neden olabilen AVM hastalığı aynı zamanda beyin kanamasına neden olabilir.

Beyin damarı nasıl açılır?

Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır. Anjiyoplastide tıkalı damarlar mekanik olarak balon ile genişletilir ve açılır.Ülkemizde ve dünyada sıkça başvurulan bir yöntem olan bypass ameliyatıyla ise damar tıkanıklığı sorunu çözülür ve hasta hayatına normal bir şekilde devam edebilir.

Kavernom küçülür mü?

Zamanla büyüyebilir, küçülebilir veya sabit kalabilirler. Kavernomlar hem ailesel hem de sporadik olgularda görülebilir.

Beyinde yumak neden olur?

Bir beyin AVM'si, çok fazla sayıda ve anormal yapıdaki damarın bir yumak şeklinde bir araya toplanması sonucunda oluşur. Bu yumağa, yani nidus'a, kan taşıyan bir veya birden fazla besleyici atardamar olabilir.

Beyinde damar yumağı öldürür mü?

Bu durum felç, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple tanı konulduğunda mutlaka tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Hayatı tehdit eden kanama ve beyne baskı yapan hematom (kan pıhtısı) ile gelen hastalarda genel kabul cerrahi tedavi ile hemotomun temizlenmesi ve mümkünse damar yumağının tamamen çıkarılmasıdır.

Kavernom tehlikeli midir?

Ancak kavernomun boyutuna ve konumuna bağlı olarak kanama beyin hasarına ve hatta nadir durumlarda ölüme de neden olabilir. Kavernom çoğu durumda hiçbir semptoma neden olmaz ve fark edilmeyebilir. Kanadığında çoğu zaman hasta baş ağrısı sebebiyle başvurur.