Beyinde toplardamar tıkanıklığı nedir?

İçindekiler:

  1. Beyinde toplardamar tıkanıklığı nedir?
  2. Beyinde toplardamar tıkanıklığı neden olur?
  3. Beyin Damar Tıkanıklığı Açılır mı?
  4. Ayak damar tıkanıklığı için hangi doktora gidilir?

Beyinde toplardamar tıkanıklığı nedir?

Boyunda ve kafa içerisinde yer alan damarlarda meydana gelen tıkanmalara beyin damar tıkanıklığı denir. Bu durum sonucunda bazı hastalarda bir sağlık sorunu görünmezken bazı hastalarda ise yaşamını kaybetmeye kadar ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Beyinde toplardamar tıkanıklığı neden olur?

Beyin damar tıkanıklığı, genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimine bağlı olarak ortaya çıkar. Daralma ve tıkanıklıktan en fazla iç karotis, orta serebral, vertebral ve baziler arterler etkilenir.

Beyin Damar Tıkanıklığı Açılır mı?

Damar tıkanıklığı ileri seviyedeyse anjiyoplasti ve bypass ameliyatı yapılır. Anjiyoplastide tıkalı damarlar mekanik olarak balon ile genişletilir ve açılır.Ülkemizde ve dünyada sıkça başvurulan bir yöntem olan bypass ameliyatıyla ise damar tıkanıklığı sorunu çözülür ve hasta hayatına normal bir şekilde devam edebilir.

Ayak damar tıkanıklığı için hangi doktora gidilir?

Ayaklardaki şişme damar tıkanıklığını gösterebilir. Veya ayaklardaki yanma, sinirlerde bir yıpranma, sıkışma, iltihaplanma gibi durumları gösterebilir. Böyle sorunlarda da yine öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmak yarar sağlayacaktır.