Kekeme çocuğa ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. Kekeme çocuğa ne yapmalı?
  2. Kekemelik kendiliğinden geçer mi?
  3. 3 yaşındaki bir çocuk neden Kekeler?
  4. Kekemelik tekrar eder mi?
  5. Kekemelik korkudan olur mu?
  6. 3 yaşındaki çocuğun birden Kekelemesi normal mi?
  7. Kekemelik neden tekrarlar?
  8. Kekemelik duygusal problem midir?
  9. Kekemeliği ne tetikler?

Kekeme çocuğa ne yapmalı?

“Aileler çocuklarıyla yavaş, sakin ve telaşsız bir şekilde sık sık duraklayarak konuşmalıdır. Cümle başlarında ve uzun cümlelerin ortasında nefes almak yavaşlamaya yardımcı olur. Çocuklar konuşmasını tamamladıktan sonra ve konuşmaya başlamadan önce mutlaka birkaç saniye beklenilmelidir.”

Kekemelik kendiliğinden geçer mi?

Kekemelik, küçük çocuklar arasında konuşmayı öğrenmenin normal bir parçası olarak yaygındır. Küçük çocuklarda konuşma ve dil yetenekleri söylemek istediklerini sürdürecek kadar gelişmiş olmadığında kekemelik görülebilir. Çoğu çocukta bu gelişimsel kekemelik geçicidir ve zaman içinde tamamen kaybolur.

3 yaşındaki bir çocuk neden Kekeler?

Psikolojik sebeplerine baktığımızda psikososyal olarak yetersiz bir çevrede bulunma, titiz ve aşırı kontrolcü ebeveynlere sahip olma, bir şeyden aşırı korkma, travmalar, çocuğun yaşı ile orantısız beklentiler içine girilip çocuğun kendini baskı altında hissetmesi, aile içindeki huzursuzlukların çocuğa yansıması, ailede ...

Kekemelik tekrar eder mi?

Kekemeliğin yüzde 90'ı geçici, kalanı kalıcı olabilir. Unutmayın ki 2-6 yaş arası çocuklarda hece ve kelimelerin masum tekrarları olabilir, bu durumu kekemelik olarak değerlendirmemeniz gerekir.

Kekemelik korkudan olur mu?

Genelde bilinenin aksine kekemeliğin nedeni herhangi bir korku veya duygusal şok değildir. Normal yaşam koşulları ve iletişim içerisinde de ortaya çıkabilir. Ailede en az bir kekemenin daha olması ve genetik yatkınlık kekemeliğe zemin hazırlayan faktörler olarak değerlendirilir.

3 yaşındaki çocuğun birden Kekelemesi normal mi?

2 -6 yaş grubundaki çocukların yüzde 5'inde kekeleme görülüyor. Kekemeliğe en sık rastlanan yaş grubu ise 3–4 yaş arası. Kekelemesi olan çocukların yaklaşık yüzde 80'i ergenlik öncesinde belirtilerinden kurtuluyor, bu grup içinde olan kekelemeyi “fizyolojik” olarak adlandırmak mümkün.

Kekemelik neden tekrarlar?

Baskı ve stres altında kalmaları, onlardan büyük beklentilerin olması, titiz ve kontrolcü bir çevrede yetişmesi nedeniyle kekemelik ortaya çıkabilir. Genelde kekemeliği başlatan korku ve strestir. Kekemeliğe yol açan en önemli nedenlerden biri de yaşanan travmalardır.

Kekemelik duygusal problem midir?

kekemeliğin nedeninin psikolojik olmadığı bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektir. Yani hiçbir çocuk, korktu ya da üzüldüğü için kekeme olmaz. Bu gibi duygusal durumlar, eğer çocukta genetik bir yatkınlık söz konusu ise (birincil derecede akrabalarında kekemelik öyküsü varsa) tetikleyici bir rol oynayabilir.

Kekemeliği ne tetikler?

Ailede kekemelik öyküsü bulunması: Beynin dil ve konuşma ile ilgili bölümündeki kalıtsal bir anormallik ebeveynlerden çocuklara aktarılabilir. Çocukluk döneminde normal gelişim sırasında görülebilir. İnme ya da travma gibi nedenlerden kaynaklanan beyin yaralanmaları nörojenik kekemeliğe neden olabilir.