Tehzil divan edebiyatı nedir?

İçindekiler:

  1. Tehzil divan edebiyatı nedir?
  2. Tehzil etmek nedir?
  3. Imale ne demek kısaca?
  4. Latife ne demek edebiyat?

Tehzil divan edebiyatı nedir?

Üslup taklidine dayanan tehzil ise Page 2 482 Divan şiirinde bir şairin, bir başka şairin şiirine yine edep dairesinde, mizah maksadıyla yazdığı nazireye denir. ... Tehzilde ele alınan şiirin vezin ve kafiyesine uyarak mizahî tarzda eser yazmak mecburîdir.

Tehzil etmek nedir?

TEHZİL (HEZL): Başkalarını kırmak amacı olmaksızın şaka, alay veya latife yoluyla tanınmış bir şiirin kafiye ve ölçüsü örnek alınarak yazılan nazirelere tehzil denir. ... Latife yollu şiir yazmaya tehzil, bu türün adına hezl, bu tür yazılan şiirlerin toplandığı mecmualara hezliyat denmektedir.

Imale ne demek kısaca?

İmale (Çekme): Aruz ölçüsünde hiçbir zaman üç açık hece (ünlü ile biten hece) yan yana bulunmaz. ... Türkçede bol bol açık hece vardır. Bu nedenle Türkçe sözcükleri aruz kalıplarına uydurmak için kimi zaman açık bir hece uzatılarak kapatılabilir. Buna imale denir.

Latife ne demek edebiyat?

Latife ve hezl Divan edebiyatının mizahî eserleri içinde yer alırlar. Latife “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte, espri, fıkra” vb. olarak tanımlanmakla birlikte divan edebiyatı dönemine ait çeşitli eserler içerisinde farklı kullanım alanları bulmuştur.