Na düşüklüğü neden olur?

İçindekiler:

  1. Na düşüklüğü neden olur?
  2. Na eksikliğinde ne olur?
  3. Kandaki sodyum düşüklüğüne ne iyi gelir?
  4. Kandaki sodyum değeri neden düşer?
  5. Sodyumu ne yükseltir?
  6. Sodyumu yükseltmek için ne yemeli?

Na düşüklüğü neden olur?

Pek çok gıdada doğal olarak bulunan sodyumun (tuz) eksikliği nadir görülen bir sorun olsa da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak aşırı terleme, ekstazi kullanımı, adrenal yetmezlik, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar ya da yanıklar sodyum düşüklüğüne (hiponatremi) neden olabilir.

Na eksikliğinde ne olur?

Sodyum'un azalmasıyla beraber iştah kaybı,kusma ve midede bulantı görülür.Eğer kusmaya sebebiyet veriyorsa vücut suyla birlikte daha fazla sodyum kaybedeceği için belirtiler şiddetini artırabilir.Sodyum eksikliği beyinde de problemlere neden olabilir.Baş ağrısı,uyuşukluk,yorgunluk,zihin karışıklığı gibi problemler ...

Kandaki sodyum düşüklüğüne ne iyi gelir?

Bol tuz alımı sağlanır. Bu genelde tüketilen gıdalardan takviye edilerek yerine getirilmelidir. Maden suyunun tüketilmesi ile de sodyumun alınması sağlanabilmektedir. Gıdalardan; süt, balık, kuruyemiş, biber, havuç ve yer alması tüketilebilir.

Kandaki sodyum değeri neden düşer?

Aşırı terleme ve su tüketimi sodyum düşüklüğüne neden olmaktadır. Bir litre kanda 130 milimol'den daha az olan seviye sodyum düşüklüğü (hiponatremi) olarak nitelendirilir. Vücuttaki toplam sodyum miktarının su miktarına oranla yetersiz olduğu anlamına gelir.

Sodyumu ne yükseltir?

En iyi alım şekli; yemeklerle birlikte sofra tuzu (iyotlu) olarak. Bir tatlı kaşığı tuz 500 mg sodyum içerir. Ayrıca, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri, peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol miktarda sodyum içeren besin maddeleridir."

Sodyumu yükseltmek için ne yemeli?

Bir tatlı kaşığı tuz 500 mg sodyum içerir. Ayrıca, maden suları, başta hamsi olmak üzere deniz ürünleri, peynir, kırmızı ve yeşil biber, fındık, fıstık, ceviz, kereviz ve havuç bol miktarda sodyum içeren besin maddeleridir."