Pernisiyöz anemi nasıl teşhis edilir?

İçindekiler:

  1. Pernisiyöz anemi nasıl teşhis edilir?
  2. Kronik gastrit veya gastrik Atrofide niçin pernisiyöz anemi görülür?
  3. Makrositik anemi neden olur?
  4. Pernisiyöz anemi hangi hastalıkta görülür?
  5. Pernisiyöz anemi ne eksikliğinde ortaya çıkar?
  6. Pernisiyöz anemi nasıl oluşur?
  7. Pernisiyöz anemi nelere yol açar?

Pernisiyöz anemi nasıl teşhis edilir?

Pernisiyöz anemi, özellikle beslenme eksikliğiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan testi başta olmak üzere kullanılan yöntemlerle tanı konulabilmektedir.

Kronik gastrit veya gastrik Atrofide niçin pernisiyöz anemi görülür?

Parietal hücre ve/veya intrensek faktöre karşı oluşan antikorların tetiklediği otoimmun gastrit, 10-20 yıl içinde kronik atrofik gastrit ve sonrasında gastrik atrofi ile sonuçlanır.İntrenesek faktör yetmezliği, kobalamin emiliminin bozulmasına,sonrasında oluşan kobalamin yetmezliği ise pernisiyöz anemiye neden olur.

Makrositik anemi neden olur?

İlerlemiş karaciğer hastalıklarında B12 ve folik asit eksikliği gelişmesi makrositik anemiye neden olabilir. Karaciğer hastalıklarında hemolitik anemi görülmesi diğer bir nedendir. Karaciğer hastalığında kullanılan ilaçlar makrositik anemiye neden olabilir.

Pernisiyöz anemi hangi hastalıkta görülür?

Pernisiyoz aneminin bulgu ve belirtileri B12 vitaminsizliğine (B12 vitamini eksikliğine) bağlıdır. B12 vitamini yeterli değilse vücudunuz gerektiği kadar sağlıklı alyuvar üretemez. Bu da anemiye neden olur. Pernisiyoz aneminin bazı bulgu ve belirtisi tüm anemi tiplerinde görülebilir.

Pernisiyöz anemi ne eksikliğinde ortaya çıkar?

Başka durum ve faktörler de B12 vitamini eksikliğine yol açabilir. Bunlara örnek olarak enfeksiyonlar, cerrahi müdahaleler ve beslenme gösterilebilir. “Pernisiyoz anemi” terimi teknik olarak, intrensek faktörün yokluğuna bağlı olarak gelişen B12 vitamini eksikliğidir.

Pernisiyöz anemi nasıl oluşur?

Pernisiyoz anemi intrensek faktör eksikliğine veya enfeksiyon, cerrahi girişimler, ilaçlar veya beslenme gibi başka nedenlere bağlı olarak gelişir. İntrensek faktör midede yapılan ve B12 vitamininin emilmesine yardımcı olan bir proteindir. Bazı kişilerde intrensek faktör eksikliği otoimmun bir hastalığın sonucudur.

Pernisiyöz anemi nelere yol açar?

Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (hafıza kaybı gibi) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.