Ismailiyye isimleri nedir?

İçindekiler:

  1. Ismailiyye isimleri nedir?
  2. Ismailiye mezhebi nerede?
  3. Zeydi mezhebi nerede yaygın?
  4. Dürzilik dini nedir?
  5. Batiniler hangi dine mensuptur?

Ismailiyye isimleri nedir?

Böylece İsmâiliyye, Nizâriyye ve Müsta'liyye yahut Doğu İsmâilîleri (el-İsmâiliyyetü'l-cedîde) ve Batı İsmâilîleri adıyla günümüze kadar birbiriyle çekişen iki büyük kola ayrılmış oldu (bk. MÜSTA'LİYYE; NİZÂRİYYE). İsmâiliyye Doktrini.

Ismailiye mezhebi nerede?

Var olduklarını biliyoruz; Tacikistan'da, Hindistan'da, Pakistan'da, Afganistan'da, İran'da, Suriye ve Yemen'de, bazı Afrika ve Batı ülkelerinde yaşıyorlar.

Zeydi mezhebi nerede yaygın?

Yemen'in yöneticisi Al-Hadi Yahya bin al-Hussain bin al-Qasim ar-Rassi, Muhammed'in torunu olan bir halife olarak bilinirdi. Sistem 20. yüzyılın ortalarına 1962'deki devrime kadar böyle sürmüştür. Günümüzde Zeydiyye Mezhebi Yemen haricinde, Umman, Suudi Arabistan olmak üzere birçok ülkede taraftarı olan bir mezheptir.

Dürzilik dini nedir?

Dürzîler Tanrı'nın birliğine inanırlar, bu nedenle kendilerini Ehl el Tevhid (Tevhid ehli - birleştiriciler) olarak anmışlardır. Dürzi inancı, Musevilik, Hristiyanlık ve İslam inançlarına benzer bir şekilde monoteistiktir. Dürzi teolojisi Yeni platoncu düşünceden ve bazı gnostik ve ezoterik gruplardan etkilenmiştir.

Batiniler hangi dine mensuptur?

Batıniler tarafından Budizm'in düşünce yapısı tasavvuf yolundan ayrılan ayrı bir batıni mezhep halinde sunulurken, Mani ve Mazdek gibi dinlerin temsil ettiği inanca bağlı şiirler İbah'iyyün tarafından özümsenmekteydi. Sapkın ve ne olduğu tam olarak belli olmayan bir inanca sahip oldukları bilinmektedir.