Mem u Zin Türbesi nerede?

İçindekiler:

  1. Mem u Zin Türbesi nerede?
  2. Mem u Zin hangi ilimize aittir?
  3. Mem u Zin kitabını kim yazdı?
  4. Mem u Zin nereli?
  5. Mem Zin kim?

Mem u Zin Türbesi nerede?

Mem U Zin Türbesi - Şırnak Abdaliye Medresesi, Cizre Dağkapı Mahallesi'ni mezarlığa bağlayan Cizre Suru'nun üzerinde kuruludur. Mem-u Zin Türbesi ise bu medresenin idare odalarının altındaki bodrumdadır. İçeride üç adet mezar bulunmaktadır. Mezarlar Zin, Bekir ve Mem'e aittir.

Mem u Zin hangi ilimize aittir?

Mem u Zin'in hikayesi halk arasında söylenen hüzünlü bir aşk hikayesidir. Şırnak'ın Cizre ilçesi Sur Mahallesi'nde 555 yıl önce yaşamış ve bugüne kadar birçok şarkı, film ve hikayeye konu olan büyük aşkın kahramanları Mem û Zin'e ait olduğu kabul edilen türbe restore edilecek.

Mem u Zin kitabını kim yazdı?

Ahmed-i Hani Mem û Zîn/Yazarları Mem û Zîn, Ahmed-i Hani'nin 1692 yılında Kürtçenin Kurmanci lehçesi ile yazdığı manzum edebi eseri. Türkçeye Mem ile Zin adıyla 2020 yılında çevrilmiştir.

Mem u Zin nereli?

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 550 yıl önce yaşanan büyük aşkın kahramanları Mem ile Zin'e ait türbelerin restorasyon çalışmaları bu hafta başlıyor. 24 Temmuz— Mem ile Zin arasında 1450-1451 yıllarında yaşanan aşk hikayesi, Hakkarili Şeyh Ahmed-i Hani tarafından manzume olarak kaleme alındı.

Mem Zin kim?

Zin, Cizre beyi Mir Zeynuddinin kız kardeşi; Mem ise Divan katibinin oğlu Memodur. "MemZin"de, Cizre beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile Divan katibinin oğlu olan Memo arasında yaşanan gerçek aşk öyküsü konu ediliyor.