Vilayet ne oluyor?

İçindekiler:

  1. Vilayet ne oluyor?
  2. Eski dilde vilayet ne demek?
  3. Nahiye ne demek kısa?
  4. Vilayet i Sitte hangi iller?
  5. Vilayet kelimesinin eş anlamı nedir?
  6. Başşehir ne demek TDK?
  7. Vilayet kelimesi neden Arapça kökenli?
  8. Kaza ve nahiye nedir?
  9. Nahide ne demek TDK?
  10. Mondros Ateşkes Antlaşması 24 maddesinde adı geçen 6 Doğu ili neresidir?
  11. Basıl ne demek TDK?

Vilayet ne oluyor?

Vilayet kelimesi Arapça kökenli olup; valilik, velilik, bir işin başında durma, bir sorumluluk üstlenme anlamlarına denk gelmektedir.

Eski dilde vilayet ne demek?

Tarihi. Vilayet kelimesinin yönetim birimi anlamında kullanımı Osmanlılara dayanmaktadır. Vilayet, 19. ve 20. yüzyıllarda, Osmanlı Devleti'ndeki en büyük taşra yönetim birimiydi. Günümüzde, çeşitli ülkelerde farklı adlarla ifade edilen yönetim birimleri, Türkçede vilayet veya il tabiri ile ifade edilir.

Nahiye ne demek kısa?

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

Vilayet i Sitte hangi iller?

Adı geçen Vilayet-i Sitte; Erzurum, Sivas, Mamüratü'l-Aziz, Bitlis, Van ve Diyarbakır vilayetlerini kapsayan bir coğrafi bölge idi.

Vilayet kelimesinin eş anlamı nedir?

Vilayet kelimesinin bilinen iki tane ve iki farklı eş anlamlı kelimesi vardır. İl ve varlık kelimeleri, vilayet kelimesi ile aynı anlamı ifade etmektedir. Bu kelimeler cümle içerisinde birbirinin yerine rahatlıkla kullanılabilir.

Başşehir ne demek TDK?

birl. i. yeni. Bir devletin idâre merkezi olan şehir, başşehir, pâyitaht, merkez-i hükûmet: Bir başkent dâima başkenttir.

Vilayet kelimesi neden Arapça kökenli?

Arapça wly kökünden gelen wilāyat ولاية "egemen olma, hükümdarlık, yönetim" sözcüğünden alıntıdır. velayet maddesine bakınız.

Kaza ve nahiye nedir?

Osmanlı taşra teşkilatında, yönetsel birimlerin alt bölümünü ifade eden kazalar, yönetsel ve coğrafi açıdan çeşitli sayıda köy, mezra ve aşiret guruplarının bulunduğu bölgelere bölünmekte ve bu bölgeler de nahiye (bucak) olarak adlandırılmaktadır (Şahin, 2006: 308).

Nahide ne demek TDK?

Nahide isminin anlamı ise şu şekilde; Körpe, genç kız.

Mondros Ateşkes Antlaşması 24 maddesinde adı geçen 6 Doğu ili neresidir?

24. Madde: Vilayet-i Sitte'de (Altı Doğu Anadolu İli - Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Basıl ne demek TDK?

a. biy. Bakterilerin çomak biçiminde ince uzun olan türü. Tifo gibi bakteriyel hastalıklara sebep olan sporla üremeyen çubuk şeklinde mikroorganizmalar(bakteriler) için kullanılan bir terim.