Istihbaratta neler yapılır?

İçindekiler:

  1. Istihbaratta neler yapılır?
  2. İstihbarat kaynakları nelerdir?
  3. Istihbaratın tanımı nedir?
  4. İstihbarat görevlisi nasıl olunur?
  5. Bankalarda istihbarat çalışması neden yapılır?
  6. İstihbarat nedir türleri nelerdir?
  7. Politik istihbarat nedir?
  8. Bankalar tarafından istihbarat çalışmalarında en çok başvurulan resmî kaynaklar nelerdir?
  9. Istihbaratın amacı nedir?
  10. İstihbarat kaça ayrılır?

Istihbaratta neler yapılır?

Devletin istihbarat biriminde çalışan ve ülkenin çıkarları doğrultusunda bilgi aktaran ve bunu değerlendiren kişi istihbaratçı olarak bilinir. Özellikle ülkenin iç ve dış tehlikelerine karşı aldığı bilgi doğrultusunda, buna karşı önlem sağlar.

İstihbarat kaynakları nelerdir?

Gazete, dergi, kitap, radyo ve televizyon yayınları ile internet siteleri açık kaynakları oluşturur. Kapalı kaynaklar ise, çeşitli haber toplama metotlarıyla birlikte teknolojinin kullanımı ile belirli bir istihbarat ihtiyacı konusunda haber derleme kabiliyetine sahip kişilerden oluşur.

Istihbaratın tanımı nedir?

İSTİHBARATIN TANIMI VE İSTİHBARAT ÇARKI. ... "İstihbarat, haberlerin (ham bilgilerin) işlenmesi (tasnif, kıymetlendirme, yorum) sonucu üretilen bir ürün veya bilgidir." Başka bir ifadeyle, istihbarat tekniği teşkilât ve faaliyet itibariyle, mevcut olması lâzım gelen organları ve konuları içine alır.

İstihbarat görevlisi nasıl olunur?

İstihbarat uzmanı branşına başvurabilmek için aşağıdaki temel şartların sağlanması gerekmektedir:
  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. 35 yaşını doldurmamış olmak.
  3. Üniversitelerin en az 4 yıllık örgün eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olmak (Yurt dışı mezuniyetlerinde YÖK denkliği aranmaktadır)
Daha fazla öğe...

Bankalarda istihbarat çalışması neden yapılır?

İstihbarat; kredi talebinde bulunan veya müşteri olabilecek firmaların ticari, mali ve şahsi durumu ile borç ödeme gücünü belirlemek amacıyla çeşitli ve inanılır kaynaklardan bilgi toplama ve bilgileri belirli bir sistem dahilin de değerleme ve sürekliliğini sağlama işlemidir.

İstihbarat nedir türleri nelerdir?

İstihbarat, seviyeye göre, üçe ayrılır: Stratejik İstihbarat, Operatif İstihbarat ve Taktik İstihbarat. Stratejik İstihbarat: Millî ve uluslararası düzeylerde, idari ve askeri planların şekillendirilmesi için ihtiyaç duyulan istihbarattır.

Politik istihbarat nedir?

“1) Siyasi İstihbarat: Bir ülkenin siyasal yapısını oluşturan, devlet sistematiğinin yani anayasal düzenin yapısında yer alan bütün unsurlara karşı yapılan istihbarattır.

Bankalar tarafından istihbarat çalışmalarında en çok başvurulan resmî kaynaklar nelerdir?

Bankalarca istihbarat ve bilgi toplama çalışmalarında sık sık başvurulan bilgi kaynakları ise aşağıdadır; • İşletmenin ortak veya yöneticileriyle gö- rüşülmesi, • Firma ziyaretleri, • Ticaret sicil kayıtları ve ticaret sicil gazete- sindeki veriler, • Tapu kütük kayıtları, • Trafik bilgi kayıtları, • Vergi ...

Istihbaratın amacı nedir?

İstihbarat kavramı, ülke güvenliğinin sağlanması için karar mekanizmalarına gerekli bilginin toplanması, analiz ve tasnif edilmesi, raporlandırılması ve ilgili karar vericilere iletilmesi sürecidir. Bu anlamda, İngilizcedeki intelligence kelimesi, istihbarat kavramını daha iyi kapsamaktadır.

İstihbarat kaça ayrılır?

İstihbarat oluşumu sürecinin temel taşı olan haberlerin toplanmasında faydalanılan kaynaklar, “açık” ve “kapalı” olmak üzere ikiye ayrılır.