Kan alma işlem basamakları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kan alma işlem basamakları nelerdir?
  2. Kan alma nereden yapılır?
  3. Kan hangi bölgelerden alınır?
  4. Donörden kan nasıl alınır?
  5. Venöz kan alma basamakları nelerdir?
  6. Kanlar hangi tüplere alınır?
  7. Venöz kan almada kullanılan araç gereçler nelerdir?

Kan alma işlem basamakları nelerdir?

  • Kan Alma İşlemi.
  • Kan Alma Basamakları ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar.
  • 2.1. Hastanın hazırlığı, uygun istek formu ve etiketlerin hazırlığı
  • 2.2. Uygun tüp ve iğne seçimi.
  • 2.3. Kan alınacak bölgenin seçimi.
  • 2.4. Turnike uygulama.
  • 2.5. Kan alınacak bölgenin temizliği.
  • 2.6. Tüplerin sıralaması, alınacak kan miktarı
Daha fazla öğe...

Kan alma nereden yapılır?

Kan nereden alınır ? Kan alırken laboratuvar testlerini yapmak için genellikle bir toplardamardan kan alınır. Toplardamar olarak çoğunlukla dirseğin iç tarafındaki damarlar tercih edilir. Buradaki damarlar genellikle daha geniştir ve kolayca ulaşılabilir.

Kan hangi bölgelerden alınır?

Kan analizleri için ven, arter veya kapillerden kan alınır. Venöz kan, genel olarak tercih edilen kandır ve vene girilerek (flebotomi). Arteriyel kan, kan gazları analizi için alınır. Kapiller kan, periferik yayma (formül lökosit) yapmak için ve çocuklardan bazı analizler için alınır.

Donörden kan nasıl alınır?

Özel iğneler ile kemik içine girilir ve kemik iliği enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan kemik iliği kök hücreleri çeşitli filtreleme işlemlerinden geçirildikten sonra hastaya damar yoluyla verilir. Vericiden kök hücrelerin çok az bir kısmı alındığından bağışçı için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Venöz kan alma basamakları nelerdir?

Kan alımı için ön kolun iç kısmındaki uygun damarlardan biri seçilir. Kan alınacak bölge %70'lik alkol ile ıslatılmış bir tampon ile içten dışa doğru dairesel hareketlerle temizlenir ve kuruması beklenir. Temizlendikten sonra bölgeye dokunulmamalıdır. Kan alınacak bölgenin 10-15 cm üzerinden turnike bağlanır.

Kanlar hangi tüplere alınır?

Önce katkı maddesiz kırmızı yada sarı kapaklı düz tüplere sonra sitrat içeren mavi kapaklı koagülasyon tüplerine sonra sıra ile kırmızı yada sarı kapaklı jelli düz tüpler, yeşil kapaklı heparinli tüpler, mor kapaklı, EDTA içeren, hemogram tüpleri ve gri kapaklı okzalat-fluoridli tüplere kan alınız.

Venöz kan almada kullanılan araç gereçler nelerdir?

- Eldiven - Turnike - Alkollü ve alkolsüz dezenfektan - Pamuk ve gazlı bez - İğne, tutucular (holder) ve kelebek kan alma setleri - Enjektör sistemleri - Vakumlu kan alma tüpleri - Yapışkan bandaj - Delici kesici atık kutusu - Test kitapçığı - Diğer malzemeler (buz, aluminyum folyo v.b.)