Bağ budama ne zaman ve nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Bağ budama ne zaman ve nasıl yapılır?
  2. Üzüm aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
  3. Budama işlemleri nelerdir?
  4. Bağcılıkta budama ve Terbiye neden önemlidir?
  5. Budama Fizyolojisi Nedir?
  6. Asma aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
  7. Derin budama nedir?
  8. Goble budama hangi ağaçlara yapılır?
  9. Budama işlemi nasıl yapılır?
  10. Karışık budama nedir?

Bağ budama ne zaman ve nasıl yapılır?

Budamanın bağın gelişimini, kalitesini ve verimini arttırdığını belirterek, -"Asma, dinlenme devresinden, yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır.

Üzüm aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

En uygun aşılama zamanı, asma üzerinde sürgünlerin 20-30 cm olduğu ilkbahar aylarıdır. Bu dönemde kabuk odun dokusundan kolaylıkla ayrılır. Aşı gövdeye veya kollara yapılabilir. Kesim yerlerinde ağlama oluyorsa, aşıdan 1 hafta önce dal aşılanacak yerin 10 cm üzerinden kesilir.

Budama işlemleri nelerdir?

bir terbiye şeklinin oluşturulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak mümkün olan en yüksek performansa ulaşılması için yaşlı dallar ve bunlar üzerinde oluşan yaz sürgünlerinin kesilerek ya da koparılarak çıkarılması, kısaltılması, salkım ve yaprakların seyreltilmesi ve benzeri ...

Bağcılıkta budama ve Terbiye neden önemlidir?

Bağda istenen terbiye şeklini oluşturduktan sonra bu şeklin devamlılığının sağlanması, omcaların iyi gelişmesi, bol kaliteli ürün vermesi ve toprak işleme, hastalıklara karşı mücadele gibi kültürel işlemlerin daha kolay yapılabilmesi için bağları her yıl budamamız gerekmektedir.

Budama Fizyolojisi Nedir?

Budama, canlı toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma gibi işlemlerdir. Bütün bu işlemler bitkilerde verim ve gelişme arasında fizyolojik bir denge kurulması ve bunun mümkün olduğu kadar uzun süre korunmasına yöneliktir.

Asma aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?

Aşılama zamanı Şubat- Mart aylarında asmalarda ağlama başlamadan önceki dönemdir. Ağlamadan hemen önce asmalar kesilince, kesim yerinden yapışkan bir sıvı salgılar. Bu dönem aşı zamanı için en ideal zamandır. Kurak yörelerde aşı yerini nemli tutmak amacıyla, aşı toprak seviyesinin 5 cm altından da yapılabilir.

Derin budama nedir?

Yeni dikilen ağaçlara yada genç fidanlara birkaç sene boyunca uygulanan budama şekline terbiye budaması, ağaçlardan daha çok meyve alabilmek için yapılan budama şekline ürün budaması, ürünü azalmış yaşlı ağaçları yeniden kazanmak için yapılan derin budama şekline de gençleştirme budaması denir.

Goble budama hangi ağaçlara yapılır?

Goble Ağaç Budama Üç ana daldan meydana gelen bu şekil hemen hemen bütün meyve ağaçlarına uygundur. Meyve ağacının fidanı dikildikten hemen sonra 4060 cm yükseklikten kesilir. Ayrıca fidanların gübreleme, sulama ve zararlılarla mücadele gibi bakım işlerine de özen gösterilmelidir.

Budama işlemi nasıl yapılır?

Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gâyesiyle yapılan işe budama denir.

Karışık budama nedir?

Goble ve kordon şeklinde olduğu gibi çubukların 2-4 gözden budanmasına kısa, Ege Bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında olduğu gibi bir kısa (2 göz), bir uzun (8-16 göz) budamaya karışık budama denir.